Skylight

Direktlänk till inlägg 1 augusti 2013

"Vi kan inte ens hänga upp en Prideflagga"

Av Sandra - 1 augusti 2013 15:37

HBTQ, Stockholm Pride, Kolumn, Birgitta Ohlsson, Viktor Adolfsson, Carl Bildt, Litauen, Ryssland

Nyheter24:s Viktor Adolfsson om ett Sverige som alltid tycks stå och vela. Kan vi inte ens hänga upp en flagga? 

Den här veckan är det Stockholm Pride. HBTQ-personer diskuterar, protesterar, festar och marscherar. Framför allt gör de det för de som inte kan.

I Ryssland är det förbjudet att som HBTQ vara öppen med sin läggning. Samtidigt pågår en psykisk och fysisk hetsjakt mot homosexuella män och kvinnor utan att några myndigheter reagerar.

För ett par dagar sedan kom så beskedet. Trots att det inte bryter mot några regler tänker den svenska ambassaden i Moskva inte hissa någon regnbågsflagga. Sångaren och debattören Rickard Söderbergs kampanj var lovvärd men i slutändan förgäves – på grund av ett land som återigen inte kan ta ställning. 

UD skyller på att man inte vill bryta mot praxis. Men är det något som borde kunna förändra praxis är det väl om landet där ambassaden ligger börjar jaga och fängsla HBTQ-personer? 

Nej, inte ens en sketen flagga kan vi hänga upp. Välkommen till Sverige – landet som sedan vi förhåll oss "neutrala" under andra världskriget ytterst sällan kunnat ta ställning för rena självklarheter. 

Vi velar hit och velar dit. Ena gången går det inte att säga att Kina är en diktatur, andra gången har vi fortsatt sälja vapenmateriel till Saudiarabien. Och nu senast efter den uppmärksammade övervakningsskandalen med NSA och Prism var det Sverige som var ett av två länder (Storbritannien var det andra) som i EU hindrade medlemsländerna från att mötas med USA och ifrågasätta spionaget.

Utrikesminister Carl Bildt (M) hade dessförinnan sagt att NSA-skandalen är en "bekräftelse på den värld som vi vet att vi lever i". Varken mer eller mindre.

Är det kanske egentligen så att vi är på NSA:s sida? På Vladimir Putins? Eller är det så enkelt att vi styrs av människor som är livrädda för vad som kan hända om man faktiskt säger vad man står för? Jag tror på det senare.

Det dröjde sex månader innan Bildt tog ställning mot den ryska antigaylagen. Det var bra och kraftfullt när det väl kom, men det är givetvis för sent. Och en regnbågsflagga på ambassaden i Moskva och konsulatet i St Petersburg hade varit ett tydligare ställningstagande.

Det finns dock lite hopp. Närmare bestämt en specifik minister i den svenska regeringen. I lördags demonstrerade EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) med HBTQ-aktivister i Litauen. Hon gick med i Baltic Prides parad som utsattes för glåpord, hat och äggkastning. Det var första gången någonsin som Pride fick gå på paradgatan i huvudstaden Vilnius.

Ohlsson höll först ett tal, sedan marscherade hon för HBTQ-personers lika rättigheter. Något som borde vara en självklarhet för alla svenska politiker. 

Jag är säker på att svenska medborgare varit stoltare över Sverige i internationella frågor om Ohlsson fått bestämma lite mer. Nu kan vi bara hoppas på att hennes agerande kan smitta av sig på fler statsråd.

Sverige måste styras av människor som kan stå upp för allas rättigheter. Även om det innebär ett ägg eller två i huvudet.

Källa

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sandra - 18 augusti 2018 13:16

    You gotta consider her a living person, that's it! You're either living or you're not. You ain't little, you ain't a girl, you ain't a boy, you ain't strong or smart, you're alive."— Charles   ...

Av Sandra - 15 augusti 2018 16:14

  En Squitten är en katt med korta eller deformerade framben och normallånga bakben. Namnet är en blandning av squirrel och kitten eftersom katterna liknar ekorrar. Sjukdomarna som kan leda till Squitten är radial hypoplasia (underutvecklade under...

Av Sandra - 14 augusti 2018 15:27

  Mantelbältan är det minsta bältdjuret och beskrevs för första gången 1825 av Richard Harlan. Den har små ögon, vitgul päls och ett ljusrosa skal. Den är aktiv på natten och lever ensam. Den äter insekter, maskar, sniglar och rötter. Mantelbältan...

Av Sandra - 14 augusti 2018 12:45

  Har du en katt med onormalt många tår? Då kan du ha en katt med Polydaktyli en såkallad Skeppskatt. Normalt sett har en katt 18 tår, 5 där fram och 4 där bak men en skeppskatt kan ha så många som 28 tår. Det är vanligast för katter att ha Polyda...

Av Sandra - 13 augusti 2018 15:54

  I USA har det spridits mycket bilder på en hummer som fångades i Maine, vad är så speciellt med just den här hummern? Den är 1 av 100 miljoner. För den har nästan inga färgpigment så pass att den kan liknas med albino. Orskaken? Forskare har ...

Translate

Always in my heart

Presentation

Välkommen till Sveriges enda blogg om Larry Stylinson!

Jag heter Sandra och är 19 år, jag har ett stort intresse för människor och våra skillnader och likheter. 
Visa min presentation

Sanningen om Larry Stylinson

Larry Stylinson - Är namnet för romansen mellan Louis Tomlinson och Harry Styles från One Direction. One Direction var med i X-Factor 2010 där de kom på tredje plats. Namnet kom från början när flera fans märke att Louis och Harry var närmare än de andra killarna.(Liam,Niall och Zayn) Först var det ett 'bromance' namn, att de bara var jättenära vänner men sedan började vissa av fansen märka att det fanns mer under ytan. Och då splittrades fandomen i två delar de som såg deras kärlek och de som trodde på lögnerna. Larry shippers kallas vi som såg, trodde och stöttade deras kärlek. 

Omröstning

Har du lärt dig något nytt här?
 Ja
 Nej

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Kategorier

Letar du efter något speciellt?

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Tips

Racing Extinction Se här med svensk text: https://nyafilmerhd.com/racing-extinction/

Böcker

Catch My Breath 

En fantastisk bok som du behöver läsa om du är ett fan av One Direction så att du lättare ska kunna förstå deras liv.

Veckans Musik

Hjälp till!

Home.     


Ovido - Quiz & Flashcards