Skylight

Direktlänk till inlägg 7 mars 2014

Sverige säger fuck you till Ugandas nya lagar

Av Sandra - 7 mars 2014 23:43

Ugandas nya antihomolag väcker avsky runt om i världen och har fördömts också av Sverige.

Nu stoppar regeringen bistånd till landet.

– Vi vill hjälpa det ugandiska folket, inte regeringen, säger biståndsminister Hillevi Engström (M) till SVT.

Danmark och Norge har redan styrt om biståndet, men den svenska regeringen har avvaktat.

Nu uppger dock SVT att Sverige håller inne drygt 6,5 miljoner kronor av det så kallade stat till stat-stödet till Uganda. Det sammanlagda stat till stat-stödet utgör ungefär en tredjedel av det totala biståndet.

"Det är avskyvärt"

– Den här lagen är fruktansvärd. När man tittar närmare på den är det avskyvärt, säger Hillevi Engström till SVT.

Sverige kommer dock fortsätta att stödja bland annat forskningssamarbete.

Under våren ska en ny strategi tas fram för hur bistånd ska kunna betalas ut för att stödja befolkningen.

– Vi tänker fortsätta att bidra till att hjälpa landet och människorna, men inte på det sättet som varit tidigare, säger Hillevi Engström till SVT.

Hon uppger att regeringen avvaktat eftersom man inte vill göra HBTQ-personer till syndabockar, men det fattade beslutet ska ligga i linje med vad organisationer för mänskliga rättigheter i Uganda vill.

Kan dömas till livstid

Det var i slutet av februari som Ugandas president Yoweri Museveni skrev under lagensom gör att homosexuella i landet kommer att kunna dömas till 14 års fängelse. Den som gör sig skyldig till "förargelseväckande homosexuellt beteende" riskerar livstids fängelse.

Lagförslaget innehöll till en början att förslag om dödsstraff för homosexuella handlingar – ett förslag som efter stor internationell kritik sedan togs bort.

Någon dag efter att den nya lagen skrevs under sa statsminister Fredrik Reinfeldt att Sverige ser över biståndet till Uganda samtidigt som han fördömde lagen.

– Presidenten har precis skrivit under den här för oss förkastliga lagstiftningen, då har vi anledning att se över det här, sa han till TT då.

Världsbanken har också tillfälligt stoppat ett lån på drygt 580 miljoner kronor till Uganda på grund av lagen.

Källa

Ugandas president Yoweri Museveni.

Lagen

 Homosexualitet är redan olagligt i Uganda (samt i 37 andra afrikanska länder).

 Den nya lagen skärper straffen och ger 14 års fängelse till de som bryter mot lagen en första gång.

 De som gör sig skyldiga till "förargelseväckande homosexuellt beteende" kan nu dömas till livstids fängelse.


Stat till stat-bistånd

 Beloppet på 6,5 miljoner kronor motsvarar det som ännu inte betalats ut av biståndet stat till stat under innevarande programperiod.

 Under 2013 betalades cirka 70 miljoner kronor ut till den ugandiska staten. Biståndet stat till stat är ungefär en tredjedel av det totala svenska biståndet till Uganda, det övriga slussas genom FN-organ och civila organisationer som bland annat arbetar för mänskliga rättigheter.

Regeringen håller inne bistånd till den ugandiska staten efter förra veckans beslut om att införa en antihomolag. På det viset vill man markera mot lagen och försöka få ledningen i Uganda att tänka om, enligt biståndsminister Hillevi Engström (M).

– Det skulle vara oförsvarligt att betala ut återstående medel till den ugandiska regimen när den just har undertecknat en så repressiv lagstiftning, säger Hillevi Engström till TT.

Beloppet det handlar om är ungefär 6,5 miljoner kronor och motsvarar det som ännu inte betalats ut av biståndet stat till stat under innevarande programperiod. Under 2013 betalades cirka 70 miljoner kronor ut till den ugandiska staten.

Biståndet stat till stat är ungefär en tredjedel av det totala svenska biståndet till Uganda, det övriga slussas genom FN-organ och civila organisationer. I översynen av biståndet är en ambition att mer inrikta det på stöd till arbete för HBT-rättigheter och mänskliga rättigheter.

När Ugandas president Yoweri Museveni skrev under den lag som kriminaliserar homosexualitet nyligen kritiserades den hårt av statsminister Fredrik Reinfeldt. Och finansminister Anders Borg sade samtidigt, vid ett besök i landet, att det svenska biståndet till staten kan komma att dras in.

Den svenska regeringen togs, enligt Engström, med överraskning av att anti-homolagen skrevs under, eftersom Sverige i flera år arbetat emot det förslag den grundar sig på.

Det speciella i det här fallet är att det handlar om en ny lagstiftning, inte en kvarleva från någon gammal, påpekar hon.

Källa

Sverige ska inte betala homohat


”Morgonen efter att Ugandas president Yoweri Museveni undertecknade landets nya lag mot homosexualitet vaknande vi till nyheten att en av våra gayvänner ­hade lynchats av en mobb. Hans partner blev svårt misshandlad och ligger nu på sjukhus”.

Så skriver en ugandisk transkvinna i ett brev till den sydafrikanska tidningen Mail & Guardian.

Efter införandet av en lag som innebär att hbtq-personer kan dömas till livstids fängelse fruktar hon ett folkmord på Ugandas sexuella minoriteter: ”Det här är ett nödmeddelande till hela världen”, skriver hon.

Och världen tycks lyssna.

Indraget bistånd

Ett antal europeiska länder – däribland Danmark – drar in allt bistånd till den ugandiska staten och omdirigerar pengarna till olika organisationer i landet.

Världsbanken har fryst en låneutbetalning till Uganda på grund av lagstiftningen. Blekinge tekniska högskola bryter allt samarbete med Ugandas största universitet, Makarere, på grund av den nya lagen.

Och i går meddelade så den svenska regeringen – efter samtal med RFSL och människorättsorganisationer – att man beslutat att hålla inne 6,5 miljoner av ­biståndet till den ugandiska regeringen. 

Sveriges bistånd till Uganda är varje år 250 miljoner kronor, 70 miljoner går ­direkt in i staten. Det är pengar som inte kan ­vara ovillkorade, och nog bör vi ­göra som våra grannar: Mer pengar till organisationer, mindre pengar till en hatisk stat.

”Inte välgörenhet”

Men precis som sajten Faktabloggen påpekar så är inte Uganda ensamt att ­kriminalisera homosexualitet. Stora mottagarländer av svenskt bistånd dömer ­homosexuella till livstids fängelse (Tanzania) eller döden (Afghanistan).

”Svenskt bistånd är inte välgörenhet för förtryckarregimer”, deklarerade ­demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) i går.

Med gårdagens biståndsbesked om Uganda får man väl anta att regeringen nu för samtal om hur man ska göra med pengaflödet till andra stater som förtrycker hbtq-personer.

Källa


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sandra - 18 augusti 2018 13:16

    You gotta consider her a living person, that's it! You're either living or you're not. You ain't little, you ain't a girl, you ain't a boy, you ain't strong or smart, you're alive."— Charles   ...

Av Sandra - 15 augusti 2018 16:14

  En Squitten är en katt med korta eller deformerade framben och normallånga bakben. Namnet är en blandning av squirrel och kitten eftersom katterna liknar ekorrar. Sjukdomarna som kan leda till Squitten är radial hypoplasia (underutvecklade under...

Av Sandra - 14 augusti 2018 15:27

  Mantelbältan är det minsta bältdjuret och beskrevs för första gången 1825 av Richard Harlan. Den har små ögon, vitgul päls och ett ljusrosa skal. Den är aktiv på natten och lever ensam. Den äter insekter, maskar, sniglar och rötter. Mantelbältan...

Av Sandra - 14 augusti 2018 12:45

  Har du en katt med onormalt många tår? Då kan du ha en katt med Polydaktyli en såkallad Skeppskatt. Normalt sett har en katt 18 tår, 5 där fram och 4 där bak men en skeppskatt kan ha så många som 28 tår. Det är vanligast för katter att ha Polyda...

Av Sandra - 13 augusti 2018 15:54

  I USA har det spridits mycket bilder på en hummer som fångades i Maine, vad är så speciellt med just den här hummern? Den är 1 av 100 miljoner. För den har nästan inga färgpigment så pass att den kan liknas med albino. Orskaken? Forskare har ...

Translate

Always in my heart

Presentation

Välkommen till Sveriges enda blogg om Larry Stylinson!

Jag heter Sandra och är 19 år, jag har ett stort intresse för människor och våra skillnader och likheter. 
Visa min presentation

Sanningen om Larry Stylinson

Larry Stylinson - Är namnet för romansen mellan Louis Tomlinson och Harry Styles från One Direction. One Direction var med i X-Factor 2010 där de kom på tredje plats. Namnet kom från början när flera fans märke att Louis och Harry var närmare än de andra killarna.(Liam,Niall och Zayn) Först var det ett 'bromance' namn, att de bara var jättenära vänner men sedan började vissa av fansen märka att det fanns mer under ytan. Och då splittrades fandomen i två delar de som såg deras kärlek och de som trodde på lögnerna. Larry shippers kallas vi som såg, trodde och stöttade deras kärlek. 

Omröstning

Har du lärt dig något nytt här?
 Ja
 Nej

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6 7
8
9
10
11 12 13 14 15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Kategorier

Letar du efter något speciellt?

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Tips

Racing Extinction Se här med svensk text: https://nyafilmerhd.com/racing-extinction/

Böcker

Catch My Breath 

En fantastisk bok som du behöver läsa om du är ett fan av One Direction så att du lättare ska kunna förstå deras liv.

Veckans Musik

Hjälp till!

Home.     


Skapa flashcards