Skylight

Direktlänk till inlägg 16 september 2013

Bärgningen av olycksfartyget Costa Concordia har inlett

Av Sandra - 16 september 2013 15:59

Vid niotiden gick starskottet för räddningsoperationen som, enligt Nick Sloane, satt igång väldigt krafter.

– Vi är tvungna att slutföra den vad som än händer, sa han inför bärgningen.

Planerats i ett år

De sedan ett år planerade momenten som på cirka tio timmar förväntas räta upp Costa Concordia styrs från ett kontrollrum som vilar på en plattform mittemot fartygets för.

Åtta tv-monitorer följer hur de inprogrammerade stegen går och om något oförutsett händer.

Inför dagens insats intygade Sloane att det var 100 procent troligt att allt skulle gå bra, men underströk att överraskningar var väntade.

– Det finns många faktorer vi inte känner till. Vi har gjort många antaganden, sa han till tidningen Times.

Det är Nick Sloane som i samarbete med företaget Titan Micoperi dirigerar manövern som kallas "parbuckling", upprätningen av vraket.

Klockan nio gavs ordern

Och klockan nio gav han order om att aktivera första kommandot.

Från kontrollrummet ska under dagen förhoppningsvis också hydraulpumparna aktiveras och signaler öppna och stänga cisternerna som när de når havsnivå ska fyllas med vatten.

Teamet i kontrollrummet består förutom den 52-årige sydafrikanska experten av 11 tekniker, var och en ansvarig för olika delar av operationen, bland annat barlasten och monstertyngdlyfterna.

Fem kameror med mikrofoner, installerade på Concordias högsta brygga, ska kontinuerligt mata kontrollrummet med fakta om hur arbetet fortskrider.

I en annan central, kallad "räddningsrummet" kommer ett större antal andra tekniker att följa arbetet via skärmar och assistera om något går fel.

Miljöexperter övervakar

Parallellt med bärgningsarbetet finns miljöexperter som övervakar att giftiga ämnen och gaser som bildats inne i fartyget inte sipprar ut och riskerar att förorena havet i området.

En av de största riskerna med en misslyckad operation befaras vara att tonvis med ruttet kött och andra organiska rester som finns ombord på Costa Concordia ska frigöras.

(x)

Förberedelserna pågick under gårdagen och bland annat fästes tunga kedjor och kablar runt fartyget.

Bärgningen skulle inledas redan klockan sex i morse, svensk tid, men sköts upp ett par timmar på grund av dåligt väder.

Vid niotiden inleddes försöket med att lyfta lyxkryssaren.

500 personer inblandade

Bärgningen har beskrivits som den mest komplicerade i historien och har försenats flera månader, även om arbetet påskyndats av rädsla för att skrovet långsamt bryts ner.

Om allt går enligt planerna ska Costa Concordia vara bärgad om tio eller tolv timmar. 500 personer kommer att ha varit inblandade i arbetet.

Fartyget ska lyftas upp på en specialbyggd plattform och därefter ­bogseras till en hamn för skrotning, ­enligt TT.

I 20 månader har lyxkryssaren stuckit upp över havsytan utanför den italienska ön Giglios klippiga stränder.

I fören syns namnet i blåa bokstäver.

32 personer dog

Den 13 januari 2012 körde Costa Concordia på den italienska ön Giglios granitklippor, vilket ledde till att ett 50 meter långt hål i skeppets skrov slets upp. Lyxkryssaren började ta in vatten och fick slagsida och slog till sist i den sluttande klippbottnen.

32 passagerare dog i olyckan.

Sedan dess har Costa Concordia ­legat vid öns östra sida som en tickande miljökatastrof, lutandes 70 grader.

Nu ska skeppet vändas på rätt köl igen och operationen har planerats noggrant av amerikanska företaget Titan Salvage. Trots det befaras skeppet kunna brytas i mitten - eller slå över och rulla ner i havsdjupet utanför ön.

Costa Concordia var en av historiens största lyxkryssare. Längden är 289 meter lång.

Vikten 54 000 ton är ­fem gånger så mycket som Eiffeltornet.

(x)

Costa Concordia rör på sig.

Vid 14.30-tiden hade fartyget lyft nästan två meter.

Enligt planerna.

– Skeppet har släppt från bottnen. Vi har bekräftat det med undervattenskameror, sa ingenjören Sergio Girotto vid första presskonferensen.

Det var vid niotiden som jätteoperationen med att vända det havererade fartyget Costa Concordia kunde starta vid ön Giglio i Italien. Arbetet skulle ha inletts redan i gryningen, men sköts upp på grund av dåligt väder i natt.

Vid niotiden kom startsignalen.

– Alla kontroller har utförts och operationen har inletts, sa Fabrizio Curcio, vice civilförsvarschef, enligt AFP.

Rört sig från botten

Bärgningen är den största och dyraste i sjöhistorien.

Vid elvatiden hade många och tunga vajrar dragit i skrovet i över en timme utan att någon förändring kunde ses av fartygets position.

– Det tar ett tag innan man ser någon förändring med blotta ögat, säger Sergio Girotto, ingenjör och projektansvarig på bärgningsbolaget Micoperi till Reuters.

Men strax efter klockan 12 bekräftades vid en presskonferens att fartyget rört sig från botten, helt enligt planerna.

– Vi kände förflyttningen och kunde genom undervattenskamerorna se rörelser från strömmar i vattnet. Det skedde gradvis och inte i en stöt, förklarade Girotto.

Vid presskonferensen framkom också att botten som fartyget vilat på inte är slät och bidragit till att delar av skrovet deformerats.

”Kan hända saker”

– Det är naturligt, efter 1,5 år. Det var också detta som fått oss att föredra att bärga nu i september i stället för i vår. Tiden mellan analysen av skrovet och bärgningen är viktigt, sa Franco Gabrielli, polistalesman som höll i dagens presskonferens.

Han tillade att allt visserligen gått enligt planerna hittills men att bärgningen är långt ifrån slutförd.

– Det kan hända saker i sista minuten men hittills har vi en perfekt match mellan förväntningarna och fakta som framkommit.

Vid 13-tiden rapporterades att fartyget rätats upp tre grader och vid 14.30-tiden att man återställt positionen till 5 grader.

Fas ett ansågs därmed vara avklarad, men för att bärgningen ska anses säkerställd ska fartyget klara sig igenom fas två och tre, tills det rätats upp ytterligare 65 grader.

Tidsplanen för upprätt position är 12 timmar. Sedan ska fartyget genomsökas på både de två personer som ännu saknas samt ägodelar i hytterna innan det bogseras till en docka för nedmontering.

Försenades

Costa Concordia grundstötte den 13 januari 2012. 32 av de drygt 4 200 personerna ombord omkom.

Arbetet med att lyfta upp det kantrade fartyget skulle egentligen ha gjorts redan för ett år sedan. Men arbetet är så unikt och komplicerat att det först fick skjutas upp till maj i år. Därefter har det försenats ytterligare på grund av tekniska problem.

Även i dag blev arbetet försenat på grund av hårt väder under natten.

Experter säger att fartyget inte klarar en vinter till i nuvarande läge.

45 000 ton

Bärgningen beräknas kosta uppåt 750 miljoner euro. Enligt de två företag som arbetar med lyftet väger Costa Concordia nära 45 000 ton.

Presskonferensen avslutades med en fråga om eventuella föroreningar som sipprat ut från Costa Concordia.

– Just nu är vattnet klart. Vid förflyttningen rördes det upp en del grumligheter men det var ingen förorening utan bottenlager som rördes upp eftersom fartyget legat där 1,5 år, sa Franco Gabrielli.

För säkerhets skull har polischefen kallat in fyra miljöexperter som vid behov snabbt kan analysera eventuella utsläpp.

(x)


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sandra - 18 augusti 2018 13:16

    You gotta consider her a living person, that's it! You're either living or you're not. You ain't little, you ain't a girl, you ain't a boy, you ain't strong or smart, you're alive."— Charles   ...

Av Sandra - 15 augusti 2018 16:14

  En Squitten är en katt med korta eller deformerade framben och normallånga bakben. Namnet är en blandning av squirrel och kitten eftersom katterna liknar ekorrar. Sjukdomarna som kan leda till Squitten är radial hypoplasia (underutvecklade under...

Av Sandra - 14 augusti 2018 15:27

  Mantelbältan är det minsta bältdjuret och beskrevs för första gången 1825 av Richard Harlan. Den har små ögon, vitgul päls och ett ljusrosa skal. Den är aktiv på natten och lever ensam. Den äter insekter, maskar, sniglar och rötter. Mantelbältan...

Av Sandra - 14 augusti 2018 12:45

  Har du en katt med onormalt många tår? Då kan du ha en katt med Polydaktyli en såkallad Skeppskatt. Normalt sett har en katt 18 tår, 5 där fram och 4 där bak men en skeppskatt kan ha så många som 28 tår. Det är vanligast för katter att ha Polyda...

Av Sandra - 13 augusti 2018 15:54

  I USA har det spridits mycket bilder på en hummer som fångades i Maine, vad är så speciellt med just den här hummern? Den är 1 av 100 miljoner. För den har nästan inga färgpigment så pass att den kan liknas med albino. Orskaken? Forskare har ...

Translate

Always in my heart

Presentation

Välkommen till Sveriges enda blogg om Larry Stylinson!

Jag heter Sandra och är 19 år, jag har ett stort intresse för människor och våra skillnader och likheter. 
Visa min presentation

Sanningen om Larry Stylinson

Larry Stylinson - Är namnet för romansen mellan Louis Tomlinson och Harry Styles från One Direction. One Direction var med i X-Factor 2010 där de kom på tredje plats. Namnet kom från början när flera fans märke att Louis och Harry var närmare än de andra killarna.(Liam,Niall och Zayn) Först var det ett 'bromance' namn, att de bara var jättenära vänner men sedan började vissa av fansen märka att det fanns mer under ytan. Och då splittrades fandomen i två delar de som såg deras kärlek och de som trodde på lögnerna. Larry shippers kallas vi som såg, trodde och stöttade deras kärlek. 

Omröstning

Har du lärt dig något nytt här?
 Ja
 Nej

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< September 2013 >>>

Kategorier

Letar du efter något speciellt?

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Tips

Racing Extinction Se här med svensk text: https://nyafilmerhd.com/racing-extinction/

Böcker

Catch My Breath 

En fantastisk bok som du behöver läsa om du är ett fan av One Direction så att du lättare ska kunna förstå deras liv.

Veckans Musik

Hjälp till!

Home.     


Ovido - Quiz & Flashcards