Skylight

Alla inlägg under maj 2013

Av Sandra - 15 maj 2013 16:38


Arctodus simus, en numera utdöd björnart och den största som levt på jorden, såvitt man känner till. Den kunde nå en mankhöjd på 1,5 meter och vara 3.5 meter hög då den reste sig på bakbenen. Kroppsbyggnaden var betydligt slankare än dagens brunbjörnar och vikten tros kunnat ligga omkring ett ton. Tack vare sin slanka kroppsbyggnad och långa ben var den väl anpassad för löpning och tros kunnat springa lika fort som en häst.

Arctodus simus var det dominerande rovdjuret i Nordamerika från 1 miljon år sedan fram till det att den dog ut för ca 9 000 år sedan. Då denna tidpunkt sammanfaller relativt väl med människans intåg på den amerikanska kontinenten har det spekulerats i huruvida jakt på björnarna och deras bytesdjur bidrog till dess utrotning. Å andra sidan har det framförts teorier om att det var närvaron av den skräckinjagande Arctodus simus som fördröjde koloniseringen av Amerika ända tills för 12 000 år sedan.

På sistone har en intressant, men relativt spekulativ, teori framförts om att Arctodus fortfarande skulle existera i avlägsna områden av Kamtjatkahalvön i östra Sibirien. Detta bygger på lokalbefolkningens historier om en björngud, mycket större än alla andra björnar, och på vittnesuppgifter om enorma björnar och björnspår. Något påtagligt bevis för Arctodus fortbestånd har dock än så länge inte presenterats.

Först trodde man att björnen var ett superrovdjur eftersom isotoptester visar att den åt allting, men de senaste rönen tyder på att den var en asätare som använde sin storlek för att skrämma bort andra rovdjur från deras byten, och att den i likhet med grottbjörnar och moderna björnar var allätare.

Bildkälla


Av Sandra - 15 maj 2013 16:31

Grottbjörn (Ursus spelaeus) är en utdöd art inom familjen björnar som levde i Europa och norra Afrika under senaste istiden för 10 000 år sedan. Trivialnamnet grottbjörn har den fått då merparten fossil är återfunna i grottor. Det antas att grottbjörnen tillbringade mer tid i grottor än exempelvis brunbjörnen som endast använder dem under vintervilan.

Grottbjörnen var ungefär 30 procent större än en vanlig brunbjörn. Den levde mest på örter, gräs och bär men kunde även fånga smådjur som grodor och gnagare. Den kan ha dött ut på grund av att klimatet förändrades vilket medförde att dess huvudföda försvann. Det antas också att den förhistoriska människan kan ha spelat en avgörande roll i grottbjörnens utrotning. Arkeologiska fynd som påminner om altare har hittats i direkt anslutning till björnfossil, vilket antyder att det fanns en grottbjörnsdyrkan hos forntida människor. 1983 fann man lämningar från 140 stycken grottbjörnar i Pestera Ursilor (Björngrottan) i Rumänien.

Av Sandra - 15 maj 2013 16:24

Mexikansk brunbjörn (Ursus arctos nelsoni) är en utdöd underart av brunbjörn som förekom i södra NordamerikaEpitet nelsoni i det vetenskapliga namnet syftar på den amerikanska naturforskaren Edward William Nelson som säkrade några individer för U. S. Biological Survey (idag USFWS) Underartens holotyp sköts 1899 nära Chihuahua.

Mexikansk brunbjörn var ett av de största och tyngsta däggdjuren i Mexiko Den nådde en längd upp till 183 centimeter och en vikt upp till 318 kilogram. På grund av den silveraktiga pälsfärgen kallades den ofta för el oso plateado, den silverne björnen I kroppsbyggnaden påminde den mer om svartbjörnen än om andra brunbjörnar.

Underarten förekom i Mexikos norra och USA:s södra delstater. Utbredningsområde sträckte sig från Arizona och New Mexico till centrala Mexiko. Habitatet utgjordes av gräsmarker och pinjeskogar i bergstrakter.

Denna brunbjörn åt främst insekter, frukter och andra växtdelar samt i mindre mått smådäggdjur och as. Ungefär vart tredje år föddes upp till tre ungar.

Mexikansk brunbjörn jagades redan av spanska conquistadorer även om den inte var klassificerad som självständig underart. Fram till 1930-talet var jakttrycket så stark att den bara fanns kvar i avlägsna bergstrakter i delstaten Chihuahua cirka 80 km norr om staden Chihuahua. Fram till 1960 minskade populationen till cirka 30 individer. Trots inrättade skyddsåtgärder av den mexikanska regeringen jagades underarten fortfarande av befolkningen. 1964 förklarades den mexikanska brunbjörnen som utdöd. Den amerikanska zoologen Dr. Carl Koford startade 1968 en expedition för att leta efter underarten. Kort innan uppkom obekräftade berättelser om iakttagelser nära floden Yaqui i delstaten Sonora Expeditionen slutade utan resultat.

Av Sandra - 15 maj 2013 15:52

KIRUNA. Med nyfallen blötsnö på marken och oljeborrning på agendan träffas idag ministrar från åtta arktiska länder här i Kiruna.

Problemen längst upp i norr är enorma - liksom de affärsmöjligheter som nu snabbt öppnar sig i takt med att klimatet ändras.

Klockan nio idag bänkade sig den amerikanske utrikesministern John Kerry och hans ryske kollega Sergej Lavrov vid samma bord här i Stadshuset i Kiruna.

Tillsammans med ministrar från sex andra arktiska länder ska man diskutera läget längst upp i norr. På agendan står bland annat ett avtal som reglerar åtgärder i samband med ett oljeutsläpp i den känsliga marina miljön i Norra ishavet.

Bakgrunden är naturligtvis de allt intensivare ansträngningar som görs för att börja borra efter olja i området.

I takt med att havsisen försvinner ökar intresset för att utvinna de potentiella oljefyndigheter som finns i havsbottnen.

Nya affärsmöjligheter

Situationen i Arktis är komplex. För samtidigt som området drabbas extremt hårt av klimatförändringarna öppnas nya kommersiella affärsmöjligheter. Hälften av sommarisen har försvunnit på 30 år. Nya fiskevatten öppnar sig, oljefyndigheter blir tillgängliga och nya korta transportvägar blir framkomliga.

Från att ha varit en verksamhet som inte tilldrog sig särskilt mycket intresse vid starten 1996 har Arktiska rådet de senaste åren därför kommit att hamna i storpolitikens fokus.

Sverige har varit ordförandeland i två år men överlämnar nu klubban till Kanada. Trots dess ökade betydelse är rådets möten fortfarande högst informella och slipslösa, vilket kanske bäst illustreras av ordföranden Carl Bildt, för dagen klädd i stickad ylletröja.

Kritik från miljörörelsen

Utrikesminister Bildt har fått kritik för att Sverige inte gjort mer för miljön under sitt ordförandeskap.

I ett mejl till redaktionen bemöter han kritiken:

"…miljöskyddet i Arktis (har) stärkts under det svenska ordförandeskapet. För att nämna något är det tänkt att vi på mötet ska anta en plan för skyddet av den marina miljön i området, underteckna ett avtal om beredskap och bekämpning av marina oljeutsläpp och tillsätta en arbetsgrupp för att minska utsläppen av sot och metan i Arktis."

Under dagen ska ministrarna även signera den så kallade Kirunavisionen,en sorts handlingsplan för det fortsatta arbetet i Arktiska rådet.

Toppmöte

I går kväll träffades den amerikanske och ryske utrikesministern här i Kiruna för bilaterala överläggningar, som en förlängning på det möte de hade i Moskva tidigare i maj.

Ministermötet avslutas idag, men mötet fortsätter på lägre nivå i ytterligare ett par dagar. Totalt är 300 delegater från Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island, USA och Ryssland på plats.

Källa

Natur · WWF
Av Sandra - 15 maj 2013 15:23

“If we have no peace, it is because we have forgotten that we belong to each other.” - Mother Teresa

Av Sandra - 14 maj 2013 18:25

* Därför är Asiens våtmarker så viktiga för Arktis fåglar*

Hej, Tom Arnbom här! Jag befinner mig just nu i svenska Arktis - Kiruna, inför Arktiska Rådets ministermöte som startar på onsdagen.

I dag fick vi som är här ta del av en rykande färsk rapport om arktiska flyttfåglar. Den bekräftade att WWF jobbar med helt rätt saker när vi jobbar för att skydda våtmarker. Våtmarker långt från Arktis är nämligen helt livsnödvändiga för att de arktiska vadarfåglarna ska överleva!

Hur hänger då det här med våtmarker ihop med de arktiska vadarna? Jo, vadarnas problem är att deras rastlokaler och övervintringsplatser försvinner i snabb takt. Anledningen är en enorm utbyggnad av infrastruktur längs Asiens kuster. Våtmarker och grunda havsvikar blir till industrikomplex, turistanläggningar och nya hamnar. 

Bilden kommer från föredraget då rapporten presenterades, och visar en skedsnäppa, den känns igen på sin speciella näbb. Just skedsnäppan är särskilt utsatt, 90 % har försvunnit de senaste 30 åren!

I dag finns det troligen bara 100 par skedsnäppor kvar, men vi ska jobba för att de ska bli fler - genom att fortsätta vårt arbete med våtmarker. /Tom Arnbom, WWF:s Arktisexpert 

WWF:s budskap inför mötet: http://bit.ly/10w8goj

Det gör WWF för våtmarkerna: http://www.wwf.se/vrt-arbete/vtmarkerstvatten/1355265-vtmarker-och-stvatten

PS. Imorgon kommer både Rysslands och USA:s utrikesministrar hit tillsammans med ministrar från de andra sex arktiska länderna!

Djur · Natur · WWF
Av Sandra - 14 maj 2013 16:47

Twitter / NicholasKThinks: "Last Christmas I gave you ...

Han twittrade det här också:

Number 9 . . .

Twitter / NicholasKThinks: Number 9 . . . http://t.co/hskARKoB

Bilder från Nicholas twitter:

1D killarna

Ariana Grande

Finn Harries   


Adam Devine från Pitch Perfect.

Matt Bennett från Victorious.

Logan Henderson från Big Time Rush.

Tyler Oakley!

Ed Sheeran!

Och Olly Murs som även fyller år idag!

Och fler kändisar:


Källa

Av Sandra - 14 maj 2013 16:20

Ryssland, Hatbrott, Volgograd, HomoattackHomoattack, Ryssland, Volgograd, Hatbrott

Ett brutalt hatbrott skakar Ryssland och staden Volgograd.




VOLGOGRAD. En 23-årig rysk man torterades till döds efter att ha berättat att han var homosexuell, det är i alla fall vad ryska myndigheter tror.

– Han våldtogs med ölflaskor och hans skalle krossades med en sten, säger Natalia Kunitskaya, talesperson för den utredande myndigheten.

Hatbrott

Hon sa också att brottet tycks vara ett hatbrott, enligt Huffington Post ett ovanligt uttalande från en myndighetsperson i det allt mer homofobiska Ryssland.

Den mördade mannen sågs senast den nionde maj, drickandes tillsammans med två män.

Polisen har gripit två män, 22 och 27 år gamla, misstänkta för dådet. Det är dock oklart om det är samma män som sågs festandes med 23-åringen.

Lag mot "homosexuell propaganda"

Samtidigt så funderar det ryska parlamentet på att driva igenom en lag som förbjuder "homosexuell propaganda" mot minderåriga, en lag som förutom att vara homofobisk även har anklagats för att vara mycket vag för att på så sätt kunna gå hårdare åt homosexuella.

– Jag undrar om de parlamentsledamöter som nu driver igenom en lag mot homosexuell propaganda förstår att de där ölflaskorna från början planterades av dem själva?, skriver den kände filmkritikern Alexander Timofeevsky på Facebook uppger Huffington Post.

Källa

Translate

Always in my heart

Presentation

Välkommen till Sveriges enda blogg om Larry Stylinson!

Jag heter Sandra och är 19 år, jag har ett stort intresse för människor och våra skillnader och likheter. 
Visa min presentation

Sanningen om Larry Stylinson

Larry Stylinson - Är namnet för romansen mellan Louis Tomlinson och Harry Styles från One Direction. One Direction var med i X-Factor 2010 där de kom på tredje plats. Namnet kom från början när flera fans märke att Louis och Harry var närmare än de andra killarna.(Liam,Niall och Zayn) Först var det ett 'bromance' namn, att de bara var jättenära vänner men sedan började vissa av fansen märka att det fanns mer under ytan. Och då splittrades fandomen i två delar de som såg deras kärlek och de som trodde på lögnerna. Larry shippers kallas vi som såg, trodde och stöttade deras kärlek. 

Omröstning

Har du lärt dig något nytt här?
 Ja
 Nej

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16
17
18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Kategorier

Letar du efter något speciellt?

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Tips

Racing Extinction Se här med svensk text: https://nyafilmerhd.com/racing-extinction/

Böcker

Catch My Breath 

En fantastisk bok som du behöver läsa om du är ett fan av One Direction så att du lättare ska kunna förstå deras liv.

Veckans Musik

Hjälp till!

Home.     


Ovido - Quiz & Flashcards