Skylight

Direktlänk till inlägg 15 maj 2013

Kodiakbjörn

Av Sandra - 15 maj 2013 17:19

Kodiakbjörn (Ursus arctos middendorffi) är en underart till brunbjörnen som förekommer på ön Kodiak Island och mindre öar i samma område utanför sydcentrala Alaskas kust

Kodiakbjörnen är största brunbjörnsunderarten. Honor väger i genomsnitt 202 kilogram och hanarna 312 kilogram även om vikter på 680 kilogram påträffats. Individerna når i extremfall en kroppslängd upp till 3,0 meter och en mankhöjd upp till 1,5 meter. De har liksom andra brunbjörnar en robust kropp, långa och kraftiga extremiteter och ett stort huvud. Svansen är däremot bara en liten stump. Honor är vanligen 20 % kortare och 30 % lättare än hannar. Vuxna individer är lättast när de lämnar idet under våren, de kan öka sin vikt under sensommaren och hösten med 20 till 30 %. Den största kända björnen överhuvudtaget var en Kodiakbjörn som dog 1955 i Cheyenne Mountain Zoo i Colorado Springs, USA. Den vägde upp till 757 kg.

I stort sett har kodiakbjörnen liknande beteende som andra brunbjörnar. Varje individ lever ensam men reviret är tydlig mindre jämförd med andra brunbjörnar som lever på det amerikanska fastlandet. De är allätare och livnär sig av gräs, bär och rötter samt kött och as. Under den kalla årstiden går de i ide. Ett viktigt byte är fisk. Under tiden där laxfiskarna vandrar upp- eller nedåt floderna vistas ofta flera kodiakbjörnar i samma område för att fånga sina byten.

Även angående fortplantningssättet liknar de andra brunbjörnar. Parningen sker vanligen i juni eller juli men det befruktade ägget vilar en tid och den egentliga dräktigheten börjar först i november. Honan föder ett till två ungar under vintervilan (januari eller februari). Ungarna stannar två till fyra år hos modern.

I Nordamerika skiljs mellan två underarter av brunbjörnen, grizzlybjörnen och kodiakbjörnen. I storlek och utseende är de nästan lika varandra.

På grund av jakt minskade artens population betydligt och därför inrättades 1914 ett skyddsområde på Kodiak Island. Idag är jakten begränsad till 160 individer per år. Hela beståndet uppskattas till 3 000 individer. I nyare tider är kodiakbjörnar mål för fotosafarier som ökar regionens turism.

En känd kodiakbjörn är Bart the Bear som medverkade i flera hollywoodfilmer under 80- och 90-talet, bland annat i HöstlegenderBjörnen och På gränsen.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sandra - 27 juni 2017 17:09

   Diogo Alves var en av de första seriemördarna i Portugals historia och en av de sista personerna som hängdes. Hans huvud finns bevarat vid University of Lisbon’s Faculty of Medicine. Alves föddes i Galicia 1810 och flyttade till Lissabon ...

Av Sandra - 12 juni 2017 15:04

                I maj 2017 räddes en albino orangutang från en by i Borneo, orangutangen var fem år gammal och den första som har dokumenterats av Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) under de 25 år som de har arbetat. Alba hade fång...

Av Sandra - 8 oktober 2014 15:57

            There’s something really pretty about nature reclaiming its domain once we are gone. We had this wonderful piece of concept art we developed really early on, and there are all of these wild animals that have escaped from a zoo,...

Translate

Always in my heart

Presentation

Välkommen till Sveriges enda blogg om Larry Stylinson!

Jag heter Sandra och är 18 år, jag har ett stort intresse för människor och våra skillnader och likheter. 
Visa min presentation

Sanningen om Larry Stylinson

Larry Stylinson - Är namnet för romansen mellan Louis Tomlinson och Harry Styles från One Direction. One Direction var med i X-Factor 2010 där de kom på tredje plats. Namnet kom från början när flera fans märke att Louis och Harry var närmare än de andra killarna.(Liam,Niall och Zayn) Först var det ett 'bromance' namn, att de bara var jättenära vänner men sedan började vissa av fansen märka att det fanns mer under ytan. Och då splittrades fandomen i två delar de som såg deras kärlek och de som trodde på lögnerna. Larry shippers kallas vi som såg, trodde och stöttade deras kärlek. 

Omröstning

Har du lärt dig något nytt här?
 Ja
 Nej

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16
17
18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Kategorier

Letar du efter något speciellt?

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Skylight med Blogkeen
Följ Skylight med Bloglovin'

Besöksstatistik

Tips

Racing Extinction Se här med svensk text:

Racing Extinction 

Böcker

Catch My Breath 

En fantastisk bok som du behöver läsa om du är ett fan av One Direction så att du lättare ska kunna förstå deras liv.

Veckans Musik

Hjälp till!

Home.     


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se