Skylight

Direktlänk till inlägg 15 maj 2013

Läppbjörn

Av Sandra - 15 maj 2013 16:48

Läppbjörnen (Melursus ursinus) är en art i familjen björnar och liknar kragbjörnen men är inte närmare släkt med den. Den är den enda arten i släktet Melursus Läppbjörnar blir 140 till 180 cm lång och vid skuldran 60 till 90 cm hög. Svansen är som hos alla björnar med 10 till 12 cm tydligt kort. Hanar är med en vikt av 80 till 145 kg betydligt tyngre än honor som blir 55 till 95 kg tunga.

Kännetecknande är de förstorade läpparna som saknar hår. Djuret har förmåga att sträcka sin smala tunga långt ut. Läppbjörnen saknar två framtänder i övre käken så att en lucka uppstår.

Pälsen är oftast svart med enskilda hår i brun eller grå men det finns även rödbruna läppbjörnar. På brösten finns en vit- eller gulaktig fläck i form av ett Y eller V. Klorna är jämförelsevis långa och böjda. Läppbjörnen förekommer huvudsakligen i regnskogar i Indien och Sri Lanka men även i BangladeshBhutan och Nepal De lever även i gräsområden och torra skogar. Läppbjörnar letar ofta sin föda under natten men kan även vara aktiva under andra dagtider. De vilar i grottor eller tät vegetation. I motsats till många andra björnar håller läppbjörnar ingenvinterdvala men de är jämförelsevis inaktiva under regntider. Som alla björnar lever läppbjörnar ensamma. Läppbjörnar är specialiserade på insekter och däribland huvudsakligen på termiter. För att komma åt bytet öppnar de termitstacken med sina klor och sedan suger de likt en dammsugare in termiterna. Läppbjörnar använder även tungan när de äter.

Denna björn äter även andra insekter som bin och myror samt frukter och honung. De har därför bra förmåga att klättra i träd.

I Indien sker parningstiden oftast i månaderna maj till juni medan den på Sri Lanka infaller under hela året. I dessa tider lever läppbjörnar parvis och parar sig flera gånger. Mellan parningen och födelsen ligger sex till sju månader men troligtvis vilar ägget en tid innan den egentliga dräktigheten börjar.

De ett till två (ibland tre) ungar föds i en jordgrotta. Ungarna är i början blinda och hjälplösa. De öppnar sina ögon efter ungefär tre veckor och fyra till fem veckor senare lämnar de grottan för första gången. Ofta bär honan sina ungar när hon går ut. Ungarna stannar hos modern två till tre år tills de är fullt utvecklade. I fångenskap blir läppbjörnar upp till 40 år gamla.

Läppbjörnar betraktas allmänt som skygga och vänliga men de kan bli aggressiva när de blir överraskade. På grund av sina nedsatta syn- och hörselsinnen upptäcker de ofta människor i sista ögonblicket, vilket leder till oönskade reaktioner.

Människor jagar läppbjörnar för att hålla dem borta från odlingsmark och för köttets eller andra kroppsdelars skull. Djurets galla anses i flera länder som nyttig för medicinska ändamål. Det största hotet för läppbjörnen är däremot förstöringen av dess levnadsområde.

Beståndet uppskattas till 7 000 till 10 000 individer. Arten listas av IUCN som sårbar (vulnerable).

Baloo i Djungelboken är en läppbjörn.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sandra - 18 augusti 2018 13:16

    You gotta consider her a living person, that's it! You're either living or you're not. You ain't little, you ain't a girl, you ain't a boy, you ain't strong or smart, you're alive."— Charles   ...

Av Sandra - 15 augusti 2018 16:14

  En Squitten är en katt med korta eller deformerade framben och normallånga bakben. Namnet är en blandning av squirrel och kitten eftersom katterna liknar ekorrar. Sjukdomarna som kan leda till Squitten är radial hypoplasia (underutvecklade under...

Av Sandra - 14 augusti 2018 15:27

  Mantelbältan är det minsta bältdjuret och beskrevs för första gången 1825 av Richard Harlan. Den har små ögon, vitgul päls och ett ljusrosa skal. Den är aktiv på natten och lever ensam. Den äter insekter, maskar, sniglar och rötter. Mantelbältan...

Av Sandra - 14 augusti 2018 12:45

  Har du en katt med onormalt många tår? Då kan du ha en katt med Polydaktyli en såkallad Skeppskatt. Normalt sett har en katt 18 tår, 5 där fram och 4 där bak men en skeppskatt kan ha så många som 28 tår. Det är vanligast för katter att ha Polyda...

Av Sandra - 13 augusti 2018 15:54

  I USA har det spridits mycket bilder på en hummer som fångades i Maine, vad är så speciellt med just den här hummern? Den är 1 av 100 miljoner. För den har nästan inga färgpigment så pass att den kan liknas med albino. Orskaken? Forskare har ...

Translate

Always in my heart

Presentation

Välkommen till Sveriges enda blogg om Larry Stylinson!

Jag heter Sandra och är 19 år, jag har ett stort intresse för människor och våra skillnader och likheter. 
Visa min presentation

Sanningen om Larry Stylinson

Larry Stylinson - Är namnet för romansen mellan Louis Tomlinson och Harry Styles från One Direction. One Direction var med i X-Factor 2010 där de kom på tredje plats. Namnet kom från början när flera fans märke att Louis och Harry var närmare än de andra killarna.(Liam,Niall och Zayn) Först var det ett 'bromance' namn, att de bara var jättenära vänner men sedan började vissa av fansen märka att det fanns mer under ytan. Och då splittrades fandomen i två delar de som såg deras kärlek och de som trodde på lögnerna. Larry shippers kallas vi som såg, trodde och stöttade deras kärlek. 

Omröstning

Har du lärt dig något nytt här?
 Ja
 Nej

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16
17
18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Maj 2013 >>>

Kategorier

Letar du efter något speciellt?

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Tips

Racing Extinction Se här med svensk text: https://nyafilmerhd.com/racing-extinction/

Böcker

Catch My Breath 

En fantastisk bok som du behöver läsa om du är ett fan av One Direction så att du lättare ska kunna förstå deras liv.

Veckans Musik

Hjälp till!

Home.     


Ovido - Quiz & Flashcards