Skylight

Direktlänk till inlägg 31 januari 2013

Nordens arks amurleopardunge måste avlivas

Av Sandra - 31 januari 2013 16:06Sällsynt, amurleopardamurleopard, Sällsynt

Den sällsynta amurleoparden på Nordens Ark måste avlivas. Anledningen? Den är blind. 

– Under de 25 år som jag har varit chef för Nordens Ark är detta ett av de absolut svåraste beslut jag har tvingats att ta. Jag vet att det etiskt och vetenskapligt är det enda rätta men känslomässigt sörjer jag av hela mitt hjärta, säger Lena M Lindén, vd för Nordens Ark, i ett pressmeddelande.

Det var i juni förra året som den lilla amurleoparden föddes på Nordens Ark i Bohuslän. Men bara efter ett dryg månad konstaterades det att leopardungen var blind på båda ögonen och beroende av mamman. 

Efter samråd med den internationella stamboksföraren Sarah Christie vid Zoological Society of London och Nordens Arks veterinär har beslut fattats att leopardungen skall tas bort.

På Nordens Arks hemsida skriver man om det tunga beslutet.

"Den internationellt erkända experten på kattdjursögon professor Kristina Narfström konstaterade för en tid sedan att leopardungen saknar syn på båda ögonen. Blindheten är genetiskt betingad, anlaget recessivt och finns hos båda föräldrarna, vilket resulterar i blindhet om anlagen kombineras. Leopardungen hade inte överlevt om den fötts i det vilda. Amurleoparden är det mest akut hotade av de stora kattdjuren."

Det är därför avgörande för artens överlevnad att avelsprogrammet sköts på ett vetenskapligt sätt, menar Nordens Ark. 

"Antalet blodlinjer inom djurparker världen över är så litet att varje enskilt avelspar har stor betydelse för artens överlevnad. Detta innebär i sin tur att Nordens Ark måste dela på sitt par eftersom båda bär på anlag för blindhet. På inrådan från stamboksföraren i London kommer hanen eller honan att bytas ut så att avelsverksamheten, som är Nordens Arks främsta uppgift, kan återupptas."

På Nordens Ark finns det även snöleoparder. Här tar de ett premiärdopp.

Se bilder på den här:

http://gfx2.aftonbladet-cdn.se/image/15075034/485/widescreen/26a21cf321ae9/Amurleopard+f%C3%B6dd+i+Sverige

http://www.svt.se/cachable_image/1341503900/svts/article172250.svt/ALTERNATES/large/syce35fe992.jpghttp://www.pandaplanet.se/sites/default/files/amur.jpg

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sandra - 27 juni 2017 17:09

   Diogo Alves var en av de första seriemördarna i Portugals historia och en av de sista personerna som hängdes. Hans huvud finns bevarat vid University of Lisbon’s Faculty of Medicine. Alves föddes i Galicia 1810 och flyttade till Lissabon ...

Av Sandra - 12 juni 2017 15:04

                I maj 2017 räddes en albino orangutang från en by i Borneo, orangutangen var fem år gammal och den första som har dokumenterats av Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) under de 25 år som de har arbetat. Alba hade fång...

Av Sandra - 8 oktober 2014 15:57

            There’s something really pretty about nature reclaiming its domain once we are gone. We had this wonderful piece of concept art we developed really early on, and there are all of these wild animals that have escaped from a zoo,...

Translate

Always in my heart

Presentation

Välkommen till Sveriges enda blogg om Larry Stylinson!

Jag heter Sandra och är 18 år, jag har ett stort intresse för människor och våra skillnader och likheter. 
Visa min presentation

Sanningen om Larry Stylinson

Larry Stylinson - Är namnet för romansen mellan Louis Tomlinson och Harry Styles från One Direction. One Direction var med i X-Factor 2010 där de kom på tredje plats. Namnet kom från början när flera fans märke att Louis och Harry var närmare än de andra killarna.(Liam,Niall och Zayn) Först var det ett 'bromance' namn, att de bara var jättenära vänner men sedan började vissa av fansen märka att det fanns mer under ytan. Och då splittrades fandomen i två delar de som såg deras kärlek och de som trodde på lögnerna. Larry shippers kallas vi som såg, trodde och stöttade deras kärlek. 

Omröstning

Har du lärt dig något nytt här?
 Ja
 Nej

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Kategorier

Letar du efter något speciellt?

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Skylight med Blogkeen
Följ Skylight med Bloglovin'

Besöksstatistik

Tips

Racing Extinction Se här med svensk text:

Racing Extinction 

Böcker

Catch My Breath 

En fantastisk bok som du behöver läsa om du är ett fan av One Direction så att du lättare ska kunna förstå deras liv.

Veckans Musik

Hjälp till!

Home.     


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se