Skylight

Direktlänk till inlägg 11 mars 2014

Johanna Sällström & Emil Forselius - svenska skådespelare som har begått självmord

Av Sandra - 11 mars 2014 16:48

Johanna Sällström och Emil Forselius var båda två svenska och väldigt talangfulla skådespelare.  

Båda föddes 1974 men Emil var den som hann bli äldst. Båda har även vunnit Guldbaggen, Johanna för sin roll i filmen Under ytan och Emil för birollen som skinnskallen Lasse i filmen Tic Tac.

Fakta om Johanna från wikipedia

Sällström scendebuterade i 15-årsåldern på Hudiksvallsteatern i pjäsen En midsommarnattsdröm av Shakespeare. Efter att ha gått waldorfskola iDelsbo flyttade hon till sin familj i Stockholm och utbildades på Södra Latins teaterlinje. Som scenskådespelare var hon även verksam vid bl.aTeater Sörmland och Ystads Teater.

Sällström var i mitten av 1990-talet med i TV-serien Tre Kronor, där hon spelade tonårsdottern Victoria Bärnsten. Det stora genombrottet som filmskådespelare fick hon 1997 i Daniel Fridells film Under ytan. Hon tilldelades för sin roll i den filmen en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll. Under sin tid som skådespelare hann hon med ett tjugotal roller, bland annat som Kurt Wallanders dotter Linda i filmatiseringarna av Henning Mankells böcker om Ystadspolisen Kurt Wallander.

Hon var styvdotter till Björn Gedda.

Inför att Johanna Sällström påbörjade inspelningen av 13 Wallanderfilmer mellan 2004 och 2006, där hon spelade Linda Wallander, flyttade hon från Stockholm till Skåne.

Sällström var på Koh Lanta i Thailand under tsunamikatastrofen 2004 med sin familj. De överlevde alla katastrofen men närstående har sagt att händelsen satte djupa spår i Sällström.

År 2006 repeterade hon och hade premiär på teaterföreställning Måsen på Ystads Teater där hon spelade huvudrollen, som samtidigt blev hennes sista roll.

Johanna Sällström sökte den 12 november 2006 akuthjälp på lasarettet i Malmö då hon led av depression. Sällström hittades den 13 februari 2007 död i sin lägenhet efter att ha tagit sitt liv. Johanna Sällström var skild och efterlämnade en dotter.


Några fina ord om hennes död 


Det var efter att släktingar slagit larm som polisen bröt sig in i lägen­heten där de fann den avlidna skådespelaren.

–Vi misstänker inte brott, säger­ Anders Kristersson, inre polis­befäl i Malmö.

Johanna Sällström var en efterfrågad film- och tv-skådespelare. De senaste åren var hon framför allt sysselsatt med Wallanderprojektet i Ystad, där hon spelade kommissarie Kurt Wallanders dotter Linda. Den sista filmen i serien, Hemligheten, hade biopremiär i november i fjol.

Kjell-Åke Andersson regisserade Innan frosten, den första av de 13 filmerna.

–Hon var en väldigt inkännande och känslig skådespelare. Sådan­ var hon som person också. Hon var öppen, nästan blottlagd. Hon kunde intuitivt gå in i en roll och få ut den på duken. Hon var hela tiden närvarande, säger han.

Johanna Sällström föddes i Stockholm 1974. Hon inledde sin skådespelarbana på Sörmlands läns­teater, innan hon i 20-årsåldern upptäcktes av tv. 1995 slog hon igenom i rollen som den sargade tonårsdottern Victoria Bärnsten i tv-serien Tre kronor. Två år senare fick hon en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i Daniel Fridells Under ytan.

–Hennes intuitiva hållning tror jag kom sig av att hon inte hade någon riktig skådespelarutbildning. Hon grävde inom sig själv. Och hon blev aldrig bekväm. Hon kände nog att hon var tvungen att spela på sitt yttersta för att nå fram, säger Kjell-Åke Andersson, som även efter inspelningen hade viss kontakt med Sällström.

I en intervju med SvD i samband med premiären av Innan frosten i januari 2005 talade hon om att hon tröttnat på att plågas av dåligt självförtroende. Även om det fanns där lät hon det inte längre ta överhanden, sa hon.

–Jag tror jag sviker mig själv om jag pratar för mycket om det och till slut försvinner lyckan över det yrke jag har. Men jag går inte heller och klappar mig för bröstet.

I en tidigare SvD-intervju, 2002, när hon just gjort klart lågbudgetfilmen Hot dog, pratade hon om vilken sorts projekt hon innerst inne brann mest för.

–Min rädsla för yrket handlar om det här med att leva upp till att vara någon sorts filmstjärna. Det vill jag inte vara. Både när det gäller teater och film så ligger mitt hjärta åt independenthållet snarare än åt institutionerna.

Johanna Sällström var framför allt var verksam som filmskådespelare, men gjorde även sporadiska teaterroller. Bland annat spelade hon i Dorian Grays porträtt på Hipp i hemstaden Malmö. Senast syntes hon som den aspirerande unga aktrisen Nina i Anton Tjechovs Måsen, en föreställning som spelades fram till den 1 decem­ber 2006 på Ystads teater.

Johanna Sällström blev 32 år gammal och dog den 13 Februari 2007. Hon lämnade sin dotter efter sig.

Emil Forselius tog sitt liv tre år efter Johanna och lämnade sin son efter sig som Johanna lämnade sin dotter.

Lite fakta från wikipedia

Forselius växte upp i Tandsbyn i Jämtland och vistades under sina tonår en period i Hasselakollektivet. Han utexaminerades från Teaterhögskolan i Stockholm 2002.

Forselius medverkade 2007 i Värmlandsteaterns världspremiär Kung Erik där han spelade huvudrollen. Forselius sa även att han gärna ville medverka i flera produktioner inom Värmlandsteatern, men det blev aldrig så. Hans sista filmroll kom att bli Patrik i Wallander – Indrivaren som släpptes den 16 juni 2010.

Forselius begick självmord i sitt hem efter att ha kämpat mot depression i flera år.

Fakta om hans död från expressen 

Emil Forselius var en av Sveriges mest rutinerade unga skådespelare. Senare i år har den nya Wallanderfilmen "Indrivaren" premiär med Emil Forselius i en av rollerna.
1998 belönades han med en Guldbagge för rollen som skinnskallen Lasse i filmen "Tic Tac" - samma år som Johanna Sällström. Han har spelat i storfilmer som "Sista kontraktet", "Beck - Vita nätter", "Järngänget" och "Sprängaren" och även medverkat i flera kända teateruppsättningar. Själv var han mest stolt över rollen i "Deadline torp".
Men trots alla framgångar fanns det en djupt deprimerad sida - som få kände till.
Nu berättar familjen om sonen som kunde ha varit så lycklig, försöken att hjälpa - och chocken att hitta honom död.
I söndags pratade han för sista gången i telefon med sin mamma. Då var allt som vanligt. Men ändå inte.
- Det var inget speciellt vi sa. Jag berättade att jag varit på bio och han sa att allt var jättebra och kul.
Trots det visste hon att något var fel. I tisdags ringde hon flera gånger för att höra hur han mådde, men fick inget svar.
- Jag kan inte förklara. Det var en mammas intuition. Jag kände direkt att jag var tvungen att åka dit och se vad det var.

 

Hittade avskedsbrevet

Under de elva milen till Stockholm växte känslan - att det redan var för sent.
- Jag kände på mig att det var så här, säger Anneli.
Hon hämtade nyckeln hos Emils sambo - och gick själv in i lägenheten.
Det första hon såg var lappen.
- Han skrev att vi inte skulle gå in där. Sen stod det att alla saker var till sonen. Jag minns inte mer, det var så hemskt att det inte gick att tänka.
I ett av rummen hittade hon Emil död. Hon berättar hur hon skrek rakt ut, med samma tanke i huvudet gång, på gång, på gång: "Det får inte vara sant."
Emils familj beskriver honom som en stolt småbarnspappa, en ambitiös skådespelare och en oerhört sympatisk människa.
- Han ville att alla skulle må bra och kollade alltid till oss. Han brukade berömma och peppa, säger hans lillasyster Malin Forselius.
- Han fanns alltid så nära, säger hans mamma.

Höll sig för sig själv

Förstod ni att han var deprimerad?
- Vi visste att han var deprimerad, men trodde aldrig det här. Han sa inget sånt. Han höll mycket för sig själv. 
- De som mår riktigt dåligt säger inte så mycket. Men de är många och det är ett hårt liv där ute.
Samtidigt visste alla hur otroligt glad Emil var över sin son. Många såg det som ett bevis för att han mådde bättre.
Den sista tiden var han helt ledig för att umgås med sonen.
- Han var så lycklig, så lycklig. Det fanns ingenting som var så bra som att vara pappa. Därför är det är så svårt att förstå. Varför valde han att ta den här vägen, säger Anneli.
På Facebook presenterar skådespelaren sig själv med orden: "Jag är världens lyckligaste pappa till min lilla underbara son!!! Jag kommer alltid finnas för dig. Älskar min familj."


- Han hade allt. Han hade sitt barn, sina fina roller, han hade oss och sin syster. Han hade så många. Men ändå räckte det inte.

 




 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sandra - 18 augusti 2018 13:16

    You gotta consider her a living person, that's it! You're either living or you're not. You ain't little, you ain't a girl, you ain't a boy, you ain't strong or smart, you're alive."— Charles   ...

Av Sandra - 15 augusti 2018 16:14

  En Squitten är en katt med korta eller deformerade framben och normallånga bakben. Namnet är en blandning av squirrel och kitten eftersom katterna liknar ekorrar. Sjukdomarna som kan leda till Squitten är radial hypoplasia (underutvecklade under...

Av Sandra - 14 augusti 2018 15:27

  Mantelbältan är det minsta bältdjuret och beskrevs för första gången 1825 av Richard Harlan. Den har små ögon, vitgul päls och ett ljusrosa skal. Den är aktiv på natten och lever ensam. Den äter insekter, maskar, sniglar och rötter. Mantelbältan...

Av Sandra - 14 augusti 2018 12:45

  Har du en katt med onormalt många tår? Då kan du ha en katt med Polydaktyli en såkallad Skeppskatt. Normalt sett har en katt 18 tår, 5 där fram och 4 där bak men en skeppskatt kan ha så många som 28 tår. Det är vanligast för katter att ha Polyda...

Av Sandra - 13 augusti 2018 15:54

  I USA har det spridits mycket bilder på en hummer som fångades i Maine, vad är så speciellt med just den här hummern? Den är 1 av 100 miljoner. För den har nästan inga färgpigment så pass att den kan liknas med albino. Orskaken? Forskare har ...

Translate

Always in my heart

Presentation

Välkommen till Sveriges enda blogg om Larry Stylinson!

Jag heter Sandra och är 19 år, jag har ett stort intresse för människor och våra skillnader och likheter. 
Visa min presentation

Sanningen om Larry Stylinson

Larry Stylinson - Är namnet för romansen mellan Louis Tomlinson och Harry Styles från One Direction. One Direction var med i X-Factor 2010 där de kom på tredje plats. Namnet kom från början när flera fans märke att Louis och Harry var närmare än de andra killarna.(Liam,Niall och Zayn) Först var det ett 'bromance' namn, att de bara var jättenära vänner men sedan började vissa av fansen märka att det fanns mer under ytan. Och då splittrades fandomen i två delar de som såg deras kärlek och de som trodde på lögnerna. Larry shippers kallas vi som såg, trodde och stöttade deras kärlek. 

Omröstning

Har du lärt dig något nytt här?
 Ja
 Nej

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4
5
6 7
8
9
10
11 12 13 14 15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Kategorier

Letar du efter något speciellt?

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Tips

Racing Extinction Se här med svensk text: https://nyafilmerhd.com/racing-extinction/

Böcker

Catch My Breath 

En fantastisk bok som du behöver läsa om du är ett fan av One Direction så att du lättare ska kunna förstå deras liv.

Veckans Musik

Hjälp till!

Home.     


Ovido - Quiz & Flashcards