Skylight

Alla inlägg under februari 2014

Av Sandra - 5 februari 2014 19:05

Liam: we’d like to thank everyone at Modest!


image

image"are there any clashes, you know, in terms of management and the band?"


image


Louis ignoring Harry Magee


image


Louis: has your management fucked you over?

ANNONS
ANNONS
Av Sandra - 5 februari 2014 17:30

En eccedentesiast är någon som döljer sin smärta med ett fejk leende.

 


Av Sandra - 4 februari 2014 22:01

''(försöker korta ner min berättelse extremt)

Min bror och jag hade inte någon vacker uppväxt, saknades allt som oftast mat hemma, aldrig några tillräckliga vinterkläder, ingen värme i huset där vi bodde och aldrig fick vi känna av någon kärlek ifrån vår mor. Vi fick utstå en hel del som ingen ska behöva göra som barn, men trots det växte vi upp och blev vuxna.

Min bror kom (med några få kortare undantag) aldrig iväg från huset där vi växte upp utan bodde kvar med den kvinna som fött oss fram till den dagen han tog sitt liv.

Han ville bara alla det bästa, var inte blyg men han pratade aldrig i onödan bara. Han hade haft ett väldigt påfrestande och jobbigt liv, men de sista två åren började vi se en ljusning. Han tog tag i sitt liv, började studera, skaffade linser och hade framtidsplaner. Han umgicks väldigt mycket med mig och min familj det senaste året. Det fanns inga tecken på att han fortfarande kunde vara i en så pass djup depression som han var, allting pekade åt andra hållet.

En dag sa han bara att han skulle på en liten bilsemester med en vän, det var några dagar innan vår dotters födelsedag så han ville veta vad hon önskade sig och lämna presenterna till oss då han inte kunde komma på hennes födelsedag. Han passade samtidigt på att köpa till vår son som fyller år en månad senare, han visste inte hur länge de skulle vara borta. Detta var just då inte något som var konstigt, utan jag tyckte det var kul att han kom iväg och fick se sig om lite.

Några dagar senare ringde telefonen, det var min kusin som jag inte pratat med på flera år, hon grät och sa att det gällde min bror, jag förstod direkt vad det handlade om, trots att det inte fanns några varningssignaler (uppenbara) till varför han valde att göra det. Han hade försökt 12 år tidigare, men han hade hittats och kunde räddas i sista stund. Han lovade mig då att han aldrig skulle tänka tanken fler gånger.

I brevet skrev han bland annat: -”Hade det inte varit för barnens skull hade jag gjort det för länge sen”.

Till er som går med självmordstankar, snälla, berätta för någon, det finns så många som gärna släpper allt de själva har och gör allt för att hjälpa er, ge dem bara chansen till det. Att behöva berätta för små barn att den personen som är deras största idol inte kan komma fler gånger är något av det tyngsta jag behövt göra. Men vi säger god natt till honom varje kväll, för han finns trots allt där i himmelen. (om inget annat är det en fin tanke då jag inte är troende)
Hade önskat att min bror sagt något, för då hade jag inte behövt begrava honom  i oktober -13.'' -  Unga som tar sitt liv

Av Sandra - 4 februari 2014 21:45

Dubbelt så många unga kvinnor som unga män försöker att ta sitt liv

När livet ska spira – i åldern 15–24 – då är självmordsförsök vanligast.

Värst drabbade är unga kvinnor.

– Det beror på att depression hos unga inte upptäcks i tid. Unga får inte behandling i samma utsträckning som andra, säger ­Danuta Wasserman, professor i psykiatri och suicidologi.

Aftonbladet granskar i dag självmordsförsöken. Vi har tagit fram specialstatistik för tioårsperioden 2003–2012 med hjälp av NASP, Nationellt centrum för suicid­forskning och prevention av psykisk ohälsa, vid Karolinska Institutet. Statistiken avser dem som vårdats för självmordsförsök i slutenvården. Statistiken för 2012 är helt ny.

 2012 försökte 9 317 personer ta sitt liv i Sverige.

 Av dem var 2 899 barn och ungdomar under 25 år.

 Nära var tredje person som försökte ta sitt liv var alltså yngre än 25 år.

Stort mörkertal

Men mörkertalet är stort. Nästan hälften av dem som försökt ta livet av sig kommer inte till sjukhus.

Sedan 1997 ökar självmordsförsöken i Sverige.

Allra mest ökar de bland ungdomar 15–24 år - som också har högst andel självmordsförsök i befolkningen.

– Ungdomar mellan 15 och 24 år har högst självmordsförsökstal av alla, säger Gergö Hadlaczky, forskare och biträdande chef på NASP.

Självmordsförsök är dubbelt så vanligt i ungdomsgruppen – som i hela befolkningen.

 2012 försökte 215 av 100 000 ungdomar ta sitt liv, jämfört med siffran 115 i hela befolkningen (15 år och äldre).

 Det är en ökning från 200 självmordsförsök per 100 000 ungdomar år 2003.

 Av dem som försökte ta sitt liv 2012 var 233 yngre än 15 år.

– Det är en oroande mängd barn som mår så dåligt att det vill ta sitt liv. Det handlar om ett så pass stort och svårt lidande att man tänker, att nu orkar jag inte leva längre, säger Gergö Hadlaczky.

”Ökad psykisk ohälsa”

Sju procent av alla samtal från barn till BRIS 2012 handlade om självmord och självmordstankar.

Varför är självmordsförsök vanligare bland ungdomar än i övriga befolkningen?

– Det kan förmodligen bero på den ökade psykiska ohälsan, säger Gergö Hadlaczky.

– Jag tror det beror på att depression hos unga inte upptäcks i tid. Vid ett självmordsförsök har det gått för långt. Unga får inte behandling i samma utsträckning, som andra, säger Danuta Wasserman, chef på NASP.

SPES - Riksförbundet för suicid prevention och efterlevandes stöd – tar dagligen emot samtal från oroliga föräldrar.

– Vi ser ju verkligenheten. Föräldrarna undrar var de kan få hjälp för sina barn. Många skrivs ut efter ett självmordsförsök och blir utkastade till ingenting. Barnen känner att ”alla struntar i mig, det är ingen som bryr sig”. Situationen är väldigt allvarlig i dag, säger Pirjo Stråte, vice ordförande i SPES.

– De som behandlas illa av vården är ju de som kommer till oss. Och idag ska man inte vara sjuk över helgen för det finns inte personal, utan patienterna skickas hem. Men suicidaliteten försvinner inte över en natt, säger hon.

Vanligast bland unga kvinnor

I går kunde vi berätta att fler män dör i självmord, än kvinnor.

Ändå försöker fler kvinnor ta livet av sig.

2012 försökte 3 843 män och 5 474 kvinnor att ta sitt liv.

Att fler män dör i självmord beror enligt experterna på att män väljer mer drastiska självmordsmetoder. De hänger sig i högre grad medan kvinnor förgiftar sig.

Unga kvinnor i åldern 15–24 är hårdats drabbade av självmordsförsök. Det är dubbelt så vanligt bland unga kvinnor som bland unga män. Och tre gånger vanligare än i hela befolkningen.

 2012 försökte 1 770 av dem ta sitt liv. Det var nästan vart femte självmordsförsök i Sverige det året. Bland män i samma ålder var antalet 896.

Enligt experterna beror det sannolikt på den psykiska ohälsan, som är högre bland unga kvinnor.

Eftersom självmordsförsök är den starkaste riskfaktorn för framtida självmord, så kan självmorden komma att öka framöver om vi inte lyckas få ner självmordsförsöken.

– Därför är det viktigt att satsa på preventiva program för unga, säger Danuta Wasserman.

”Stigmatiserande”

Av dem som vårdats på sjukhus för självmordsförsök dör 10-15 procent senare i självmord. De flesta inom ett år efter första försöket. Självmordsrisken kan kvarstå i flera decennier efter självmordsförsöket.

– Självmordsförsök är en traumatisk upplevelse. Det kan vara stigmatiserande, säger Gergö Hadlaczky.

De med hög avsikt löper högre risk att dö i självmord.

– Om man överlever ett sådant välplanerat, allvarligt självmordsförsök, då är risken ökad att man senare tar sitt liv, säger Jussi Jokinen, psykiater och suicidforskare vid Karolinska institutet.

En svårighet bland ungdomar under 18 år som behöver vård för psykisk ohälsa kan ibland vara frågan om föräldrarnas inblandning, menar Gergö Hadlaczky. Det är av yttersta vikt att föräldrar är involverade, men det kan också göra att barnet drar sig för att söka hjälp,

– Barnet kanske inte vågar be om hjälp om föräldrarna kopplas in. Följden av att man inte söker hjälp kan bli ett självmordsförsök, för att livet inte känns värt att leva, säger han.

Källa

Translate

Always in my heart

Presentation

Välkommen till Sveriges enda blogg om Larry Stylinson!

Jag heter Sandra och är 19 år, jag har ett stort intresse för människor och våra skillnader och likheter. 
Visa min presentation

Sanningen om Larry Stylinson

Larry Stylinson - Är namnet för romansen mellan Louis Tomlinson och Harry Styles från One Direction. One Direction var med i X-Factor 2010 där de kom på tredje plats. Namnet kom från början när flera fans märke att Louis och Harry var närmare än de andra killarna.(Liam,Niall och Zayn) Först var det ett 'bromance' namn, att de bara var jättenära vänner men sedan började vissa av fansen märka att det fanns mer under ytan. Och då splittrades fandomen i två delar de som såg deras kärlek och de som trodde på lögnerna. Larry shippers kallas vi som såg, trodde och stöttade deras kärlek. 

Omröstning

Har du lärt dig något nytt här?
 Ja
 Nej

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4 5 6 7 8 9
10
11
12
13
14 15 16
17
18
19 20
21
22 23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2014 >>>

Kategorier

Letar du efter något speciellt?

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Skylight med Blogkeen
Följ Skylight med Bloglovin'

Besöksstatistik

Tips

Racing Extinction Se här med svensk text: https://nyafilmerhd.com/racing-extinction/

Böcker

Catch My Breath 

En fantastisk bok som du behöver läsa om du är ett fan av One Direction så att du lättare ska kunna förstå deras liv.

Veckans Musik

Hjälp till!

Home.     


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se