Skylight

Direktlänk till inlägg 2 augusti 2013

”Skaffa barn? Sen kanske...”

Av Sandra - 2 augusti 2013 17:30

I 10 års tid har homosexuella par varit tillåtna att adoptera i Sverige.

Men hittills går paren som fått barn via adoption att räkna på en hand.

- De adoptionsorganisationer som finns i Sverige samarbetar inte med någon part som tillåter adoption av ett samkönat par, förklarar Emelie Mire Åsell, förbundsordförande för RFSL ungdom.

Årets Pride-tema är familj och festivalen vill belysa hur olika familjer ser ut och fungerar.

Emelie Mire Åsell är förbundsordförande för RFSL ungdom. På fredagen håller de en paneldiskussion under rubriken ”Barn? Sen kanske.”

Vad ska ni prata om?

- Om hur det är att som ung förstå att man måste ha hjälp för att skaffa barn. Och om hur det är att undra hur det ska gå till, rent praktiskt. Många tänker i ett 10-årsperspektiv när de planerar att skaffa barn.


”Planera från tidig ålder”

Alla heterosexuella par kan inte heller skaffa barn, men spärrarna för hbtq-personer är högre.

- Jag tror att många hbtq-ungdomar är väldigt medvetna om att barn är något man måste planera för från en tidig ålder medan heterosexuella sällan behöver fundera över möjligheten att skaffa barnen förrän de är äldre och aktivt försöker bli gravida.


Få adoptioner

Sedan 2003 har det varit tillåtet för gifta eller partnerregistrerade samkönade par att adoptera i Sverige. Men givarländerna som kan tänka sig att ge barn till homosexuella är få. Hittills har inget svenskt homosexuellt par kunnat få en internationell adoption.

- Det finns otroligt få fall av inhemsk adoption. Och de organisationer som finns i Sverige samarbetar inte med någon part som tillåter adoption av ett samkönat par. Det närmsta hoppet står till Sydafrika där det är tillåtet med inhemsk adoption för samkönade par, men än så länge inte internationellt.


Vad har du för råd till ungdomar som vill ha barn i framtiden?

- Fundera på vad du vill i ditt liv, men fundera inte för mycket. Det är bra att se över sina möjligheter men man ska inte oroa sig för mycket heller.

Emelie Mire Åsell ser positivt på framtiden.

- Det har hänt väldigt mycket på det här området rent politiskt under de senaste åren och jag tror att utvecklingen kommer gå framåt.

2010 fick första paret ett barn

 1 februari 2003 blev det lagligt för partnerregistrerade samkönade par att adoptera.

 2010 fick det första homosexuella paret adoptera ett barn.

 Det finns fem adoptionsorganisationer i Sverige, de är auktoriserade av Myndigheten för adoptionsfrågor (MIA) .

 Just nu samarbetar de svenska adoptionsorganisationerna inte med några länder som är villiga att låta homosexuella adoptera.

 22 maj 2013 röstade riksdagen bort kravet på tvångssterilisering för de som ändrat juridiskt kön. 1 juli trädde lagen i kraft.

 Embryodonation är inte tillåtet i Sverige.


Här får samkönade par adoptera:

 Andorra

 Argentina

 Belgien

 Brasilien

 Danmark

 Guam

 Island

 Nederländerna

 Norge

 Spanien

 Storbritannien

 Sverige

 Sydafrika

 Uruguay


Det är även tillåtet i vissa delar av:

Australien, Kanada, Mexiko och USA.

Källa

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sandra - 18 augusti 2018 13:16

    You gotta consider her a living person, that's it! You're either living or you're not. You ain't little, you ain't a girl, you ain't a boy, you ain't strong or smart, you're alive."— Charles   ...

Av Sandra - 15 augusti 2018 16:14

  En Squitten är en katt med korta eller deformerade framben och normallånga bakben. Namnet är en blandning av squirrel och kitten eftersom katterna liknar ekorrar. Sjukdomarna som kan leda till Squitten är radial hypoplasia (underutvecklade under...

Av Sandra - 14 augusti 2018 15:27

  Mantelbältan är det minsta bältdjuret och beskrevs för första gången 1825 av Richard Harlan. Den har små ögon, vitgul päls och ett ljusrosa skal. Den är aktiv på natten och lever ensam. Den äter insekter, maskar, sniglar och rötter. Mantelbältan...

Av Sandra - 14 augusti 2018 12:45

  Har du en katt med onormalt många tår? Då kan du ha en katt med Polydaktyli en såkallad Skeppskatt. Normalt sett har en katt 18 tår, 5 där fram och 4 där bak men en skeppskatt kan ha så många som 28 tår. Det är vanligast för katter att ha Polyda...

Av Sandra - 13 augusti 2018 15:54

  I USA har det spridits mycket bilder på en hummer som fångades i Maine, vad är så speciellt med just den här hummern? Den är 1 av 100 miljoner. För den har nästan inga färgpigment så pass att den kan liknas med albino. Orskaken? Forskare har ...

Translate

Always in my heart

Presentation

Välkommen till Sveriges enda blogg om Larry Stylinson!

Jag heter Sandra och är 19 år, jag har ett stort intresse för människor och våra skillnader och likheter. 
Visa min presentation

Sanningen om Larry Stylinson

Larry Stylinson - Är namnet för romansen mellan Louis Tomlinson och Harry Styles från One Direction. One Direction var med i X-Factor 2010 där de kom på tredje plats. Namnet kom från början när flera fans märke att Louis och Harry var närmare än de andra killarna.(Liam,Niall och Zayn) Först var det ett 'bromance' namn, att de bara var jättenära vänner men sedan började vissa av fansen märka att det fanns mer under ytan. Och då splittrades fandomen i två delar de som såg deras kärlek och de som trodde på lögnerna. Larry shippers kallas vi som såg, trodde och stöttade deras kärlek. 

Omröstning

Har du lärt dig något nytt här?
 Ja
 Nej

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2013 >>>

Kategorier

Letar du efter något speciellt?

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Tips

Racing Extinction Se här med svensk text: https://nyafilmerhd.com/racing-extinction/

Böcker

Catch My Breath 

En fantastisk bok som du behöver läsa om du är ett fan av One Direction så att du lättare ska kunna förstå deras liv.

Veckans Musik

Hjälp till!

Home.     


Ovido - Quiz & Flashcards