Skylight

Alla inlägg den 29 juli 2013

Av Sandra - 29 juli 2013 11:09

Carl Bildt, HBTQ,  Omänskligt, Rättigheter, Ryssland, Stockholm Pride, Pride

Det har dröjt – men på måndagsmorgonen tog utrikesminister Carl Bildt bladet från munnen och kritiserade Rysslands lagar mot HBTQ-personer. "Motbjudande, omänskligt", skriver han på Twitter.

I januari förbjöd Ryssland "homopropaganda" och omvärlden protesterade. Men en som fått kritik för att han inte reagerat är Sveriges utrikesminister Carl Bildt. På måndagen tog han till slut till orda på Twitter:


Rättigheter, Pride, Stockholm Pride, Carl Bildt,  Omänskligt, Ryssland, HBTQ

Han kallar lagstiftningen "motbjudande" och "omänsklig". Länken i tweeten går till den ryska nyhetsbyrån Ria Novostis artikel om "homopropaganda"-lagen från slutet av januari i år.

Kort efter Prides uppmaning

Bildts kraftfulla avståndstagande kom bara en och en halv timme efter att Stockholm Pride, som inleds på tisdagen, skickat ut ett pressmeddelande där de uppmanar makthavare att ta ställning mot Ryssland.

– Situationen för HBTQ-personer i Ryssland förvärras med en skrämmande accelerering och vi vägrar stå tysta och se på medan det händer. Ryska Dumans lagförändringar betyder bland annat att Pride inte har rätt att genomföras i landet och är en olaglig handling, säger Peter Rimsby, ordförande för Stockholm Pride, och fortsätter:

– Pride är en viktig symbol för allas frihet att älska oavsett kön, sexuell läggning eller identitet.  Att inskränka på denna frihet är ett brott mot mänskliga rättigheter och det ska inte gå obemärkt förbi, 

Ska få #GoWest att trenda

Pride uppmanar de som vill påverka att skriva på exempelvis Twitter under hashtagen #GoWest, som Nyheter24 tidigare skrivit om. Målet är att ämnet ska trenda i Ryssland och på så sätt uppmärksamma landets makthavare och invånare.

En av de som deltar i aktionen är artisten Alexander Bard.

– Sedan Putin kom till makten har det gått käpprätt åt helvete och förtrycket mot HBT-människorna i Ryssland är nu lika vidrigt som på många platser i Afrika och Mellanöstern, sa han till Nyheter24 då.

En annan pågående protest mot de ryska lagarna har dragits igång den senaste tiden och går ut på att bojkotta rysk alkohol. Flera gaybarer världen över har beslutat att de ska delta i bojkotten.

Stockholm Pride inleds på tisdagen och avslutas med en parad på lördagen.

Källa

-

Motbjudande och omänskligt – det kallar Carl Bildt Rysslands nya anti gay-lag.

Utrikesministerns Twitterattack kommer dagen innan årets upplaga av Stockholm Pride drar igång.

 

Carl Bildt har skärpt tonen på Twitter. I helgen hamnade han i bråk med Egyptens ambassadör i Sverige efter att ha kritiserat statens våldsanvändning.

Nu riktas blicken österut. "Uppvigling till hat mot LGBT-personer i Ryssland är på uppgång efter ny lag. Motbjudande. Omänskligt." skriver han och länkar till en artikel om att det ryska parlamentet har godkänt en ny lag som förbjuder homosexuell "propaganda".

Kontroversiell lag

Lagen i fråga innebär att den som sprider information om "icke-traditionella sexuella sammansättningar" till minderåriga riskerar tusentals kronor i böter. Rysslands president Vladimir Putin skrev under lagförslaget i slutet av juni.

Gayaktivister har hotat att ta fallet till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Källa

ANNONS
Av Sandra - 29 juli 2013 11:04

Stockholm Pride uppmanar sveriges makthavare att ta upp kampen mot Putin

Årets upplaga av Stockholm Pride inleds i kölvattnet av den heta debatt som skett i Sverige de senaste dagarna – den om den hotfulla situation som hbtq-personer i Ryssland lever under. Rysslands förbud mot så kallad ”gay-propaganda” är ett direkt slag mot såväl Prideorganisationerna i landet som mot de ryska aktivister som kämpar för hbtq-frågan. Därför utmanar nu Stockholm Pride Sveriges makthavare – twittrare, näringslivsprofiler, ledarskribenter, politiker, programledare – alla som har en röst - att använda den och ta ställning för mänskliga rättigheter. Skicka en tweet pågowest2013.com och se till att #GoWest och frågan om hbtq-personers situation i Ryssland ännu en gång trendar i Putins näste.

-  Vi i Sverige har möjlighet att ta stafettpinnen och se till att kampen för Rysslands hbtq-personer inte går Putin förbi. I maj lanserade vi kampanjen #GoWest just för att uppmärksamma världen på hur situationen för hbtq-personer i Ryssland ser ut. Om vi tillsammans ser till att #GoWest ännu en gång blir ett trending topic i Ryssland kan vi räkna med att Putin får vetskap om att Sverige står bakom landets hbtq-aktivister och deras frihetskamp, säger Peter Rimsby, ordförande för Stockholm Pride.

Samma månad som #GoWest lanserades greps ett dussintal hbtq-aktivister i Moskva när de protesterade mot stadens stopp mot firandet av Pride. Maj var också månaden då en ung man hittades brutalt mördad i Volvograd, våldtagen med flaskor och med sina genitalier sönderskurna – på grund av att han inte var heterosexuell. Den 11 juni röstade den ryska Duman igenom lagändringar som förbjuder ”propaganda” för icke-traditionella sexuella relationer mellan minderåriga. Under de senaste dagarna har de traditionella- och sociala medierna fyllts med bilder och berättelser om hur hbtq-ungdomar i Ryssland söks upp, förnedras och torteras på grund av deras sexuella läggning. Konsekvenserna är såklart förödande där ungdomarna blivit svårt traumatiserade och flera har också valt att ta sitt liv på grund av händelserna.

-  Situationen för hbtq-personer i Ryssland förvärras med en skrämmande accelerering och vi vägrar stå tysta och se på medan det händer. Ryska Dumans lagförändringar betyder bland annat att Pride inte har rätt att genomföras i landet och är en olaglig handling. Pride är en viktig symbol för allas frihet att älska oavsett kön, sexuell läggning eller identitet.  Att inskränka på denna frihet är ett brott mot mänskliga rättigheter och det ska inte gå obemärkt förbi, säger Peter Rimsby, ordförande för Stockholm Pride.

Stötta Stockholm Pride i kampen för att ge stöd åt de vars röst varje dag möter kvävningsförsök!

En domstol i Moskva stoppade förra året firandet av Pride. För att uppmärksamma världen på hur Ryssland inskränker på hbtq-personers rättigheter använde Stockholm Pride en av världens starkaste opinionsbildarkanaler; Twitter; och bjöd in ryssarna att istället #GoWest och komma och fira Pride i Stockholm. På www.gowest2013.com komponerar man ihop en inbjudningstweet, som automatiskt översätts till ryska. Även geo-taggen ändras till en stad i Ryssland – med syftet att desto fler tweets som skickas desto större är chansen att bli ett ”trending topic” på ryska Twitter. 

ANNONS

Translate

Always in my heart

Presentation

Välkommen till Sveriges enda blogg om Larry Stylinson!

Jag heter Sandra och är 19 år, jag har ett stort intresse för människor och våra skillnader och likheter. 
Visa min presentation

Sanningen om Larry Stylinson

Larry Stylinson - Är namnet för romansen mellan Louis Tomlinson och Harry Styles från One Direction. One Direction var med i X-Factor 2010 där de kom på tredje plats. Namnet kom från början när flera fans märke att Louis och Harry var närmare än de andra killarna.(Liam,Niall och Zayn) Först var det ett 'bromance' namn, att de bara var jättenära vänner men sedan började vissa av fansen märka att det fanns mer under ytan. Och då splittrades fandomen i två delar de som såg deras kärlek och de som trodde på lögnerna. Larry shippers kallas vi som såg, trodde och stöttade deras kärlek. 

Omröstning

Har du lärt dig något nytt här?
 Ja
 Nej

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23
24
25 26 27 28
29 30 31
<<< Juli 2013 >>>

Kategorier

Letar du efter något speciellt?

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Skylight med Blogkeen
Följ Skylight med Bloglovin'

Besöksstatistik

Tips

Racing Extinction Se här med svensk text: https://nyafilmerhd.com/racing-extinction/

Böcker

Catch My Breath 

En fantastisk bok som du behöver läsa om du är ett fan av One Direction så att du lättare ska kunna förstå deras liv.

Veckans Musik

Hjälp till!

Home.     


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se