Skylight

Alla inlägg under mars 2013

Av Sandra - 12 mars 2013 16:58

svans, Biten, svansprotes, Hjälp, Alligator, åt uppåt upp, svans, Hjälp, Biten, svansprotes, AlligatorBiten, Hjälp, Alligator, åt upp, svans, svansprotesHjälp, svans, svansprotes, Biten, Alligator, åt uppBiten, Hjälp, Alligator, åt upp, svans, svansprotesHjälp, svans, Biten, svansprotes, Alligator, åt upp 

Mr Stubbs förlorade sin svans efter ett bråk. Men sedan fick han hjälp från oväntat håll. 
PHOENIX. Alligatorn Mr Stubbs, 9, hade problem med att simma under en längre tid. Anledningen?

Han hade hamnat i bråk med en annan alligator - som bet av hans bakre del.

Men då kom Herpetological Society till undsättning. De har spenderat tusentals kronor för att bygga en svansprotes till alligatorn, skriver The Sun.

Tack vare organisationen kan Mr Stubbs simma som en riktig alligator igen. 

Källa

Djur · Udda
ANNONS
ANNONS
Av Sandra - 9 mars 2013 11:21

Älg (Alces alces)

 

Älgen – skogens konung

Med en mankhöjd på dryga två meter och en matchvikt på i vissa fall mer än 600 kg är det inte så konstigt att älgen traditionellt kommit att kallas ”Skogens konung”. Som pricken över i:t bär älgtjuren sin ”krona”(hornet) med stor värdighet, och i kombination med den stora kroppsbyggnaden inger en älg betraktaren med viss respekt. Denna ”Skogens konung” älgen är det största förekommande hjortdjuret i vårt land, och det största landlevande djuret i Europa.

 

Utseende

En älg kan bli mer än 3 meter lång och uppnå en vikt av ca 200-400 kg (Älgtjuren är oftast tyngre än älgkon). Till färgen är älgen mörkbrun med vissa gråa och svarta inslag, en älgkalv något ljusare i färgen och ofta med dragning mot rödbrunt. En liten svansstump har älgen också, men inte mycket längre en en decimeter. En älg har stor kropp, långa ben, kraftigt huvud och hakskägg. En älg i all sin prakt känner man således ganska lätt igen, även på lite längre avstånd. Däremot kan älgen vara ganska svår att urskilja i den omgivande vegetationen, och därmed utgör den en potentiell fara för alla trafikanter. Det sker också många viltolyckor med älg varje år.Förekomst

Älgen trivs bäst i skogen samt på myrmark. Den finns i hela vårt land, utom på Gotland. Det finns ungefär 300 000 älgar i Sverige, men av dessa 300 000 älgar skjuts ungefär 100 000  älgar varje år, i den årliga älgjakten som genomförs varje höst. Att djuren skjuts av på detta sätt, beror på att man inte vill att älgstammen ska växa sig alltför stor (samtidigt som många också tycker att älgens kött är en delikatess på matbordet). Att älgen inte sprider sig söderut i Europa beror främst på att djuret är anpassat för att leva i ett klimat som det svenska – med just kalla vintrar och svala somrar.

 

Föda

Älgar är växtätare, och vanlig föda för en älg är växter såsom gräs, bärris, skott, svamp och örter. Vintertid, då växtligheten är begränsad, består istället älgens föda främst av kvistar och bark.


Reproduktion

Älgarnas parningsperiod infaller under tidig höst (september), och älgkon har en dräktighetstid på ca 8 månader. Kommande senvår (maj-juni) föds därefter en eller ett par kalvar som diar älgkon fram till hösten. Kalven/kalvarna följer därefter älgkon fram till nästa vår. Då närmar det sig förlossning igen, och då stöter honan bort sina fjolårskalvar. 

 

Visste du…

…att en älg kan uppnå en ålder av 25 år! (Om den överlever de årliga älgjakterna, vill säga.)

…att älgen är en duktig simmare – den kan simma i 10 km/timmen i uppemot två timmar!

…att det amerikanska ordet för älg, ”moose”, kommer från ett indianskt ord (”moz” för ”kvistätare”.

…att det latinska namnet för älg ”alces alces” sägs härstamma från grekiskans ord för ”styrka” (alké).

Källa

Albino älg


Av Sandra - 9 mars 2013 11:06

Giraffen, “världens högsta landdjur”, med sin karaktäristiskt långa hals, står onekligen i en klass för sig. Med sin imponerande höjd och iögonfallande långa hals, har giraffen ofta blivit föremål för både gåtor och skämt. En giraff kan bli så gammal som 25 år, under de rätta betingelserna. I fångenskap lever de oftast inte riktigt lika länge. En giraff blir omkring 5 meter lång som fullvuxen, och väger omkring ett ton, ibland ända uppemot 2 ton. Den långa halsen, sägs det, ska ha att göra med att giraffen ska kunna komma åt växter som inga andra djurarter når. En annan teori utgår ifrån teorin att en längre hals skulle vara mer fördelaktigt i giraffers bråk om social status och rang. Giraffen har längre framben än bakben, och går i så kallad passgång. Giraffen ser och hör mycket bra. Eventuella hot upptäcks ofta lätt, tack vare giraffens fenomenala utsikt…


En giraff är född med horn.

Förekomst

Giraffen finner man på Afrikas savanner (söder om Saharaöknen), samt i vissa djurparker (exempelvis på Kolmården samt Borås djurpark här i Sverige). Som så många andra djur, har den helt utrotats på vissa andra håll, bland annat i norra Afrika.

Giraffungarna

Efter en 15 månader lång graviditet, föder giraffhonan i de allra flesta fall en giraffunge, men tvillingfödslar förekommer om än endast i undantagsfall. Den nyfödda giraffungen väger ca 50 kg och är nästan 2 meter lång, rätt imponerande! Honan föder stående. Frågan är väl om det ens skulle vara möjligt att föda i en annan ställning, med de långa benen…

Föda

Giraffen idisslar och äter blad från lövverken. En vuxen giraff klämmer i sig ca 60 kg mat per dygn, och ägnar dessutom halva dygnet till att just – äta! Förutom blad äter giraffen också gärna olika blommor, växtskott, frukter och frön.

Sover stående

Eftersom giraffen har så pass långa ben, skulle det vara mindre klokt att ligga ner på marken och sova. Giraffen skulle då ha svårt att kvickt ta sig upp på benen i en eventuell farosituation, vilket skulle underlätta för exempelvis lejon som anfaller. Giraffen skulle då bli ett lätt byte. Därför sover giraffen stående! Det finns däremot en situation, när giraffen är riktigt sårbar gentemot eventuella anfallare. Det är när giraffen dricker vatten. Då särar giraffen på de långa benen och böjer ner sin långa hals. I denna situation är giraffen ett ganska enkelt byte att anfalla.

Udda fakta

Visste du, att romarna när de började jaga giraffer, trodde att girafferna var en blandning av leoparder och kameler? (Jämför med andra delen i giraffens vetenskapliga namn, “Camelopardalis”.) Tänker man på giraffernas fläckiga teckning, förstår man likheten lite bättre

Källa

Bilder:

Translate

Always in my heart

Presentation

Välkommen till Sveriges enda blogg om Larry Stylinson!

Jag heter Sandra och är 19 år, jag har ett stort intresse för människor och våra skillnader och likheter. 
Visa min presentation

Sanningen om Larry Stylinson

Larry Stylinson - Är namnet för romansen mellan Louis Tomlinson och Harry Styles från One Direction. One Direction var med i X-Factor 2010 där de kom på tredje plats. Namnet kom från början när flera fans märke att Louis och Harry var närmare än de andra killarna.(Liam,Niall och Zayn) Först var det ett 'bromance' namn, att de bara var jättenära vänner men sedan började vissa av fansen märka att det fanns mer under ytan. Och då splittrades fandomen i två delar de som såg deras kärlek och de som trodde på lögnerna. Larry shippers kallas vi som såg, trodde och stöttade deras kärlek. 

Omröstning

Har du lärt dig något nytt här?
 Ja
 Nej

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Kategorier

Letar du efter något speciellt?

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Skylight med Blogkeen
Följ Skylight med Bloglovin'

Besöksstatistik

Tips

Racing Extinction Se här med svensk text: https://nyafilmerhd.com/racing-extinction/

Böcker

Catch My Breath 

En fantastisk bok som du behöver läsa om du är ett fan av One Direction så att du lättare ska kunna förstå deras liv.

Veckans Musik

Hjälp till!

Home.     


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se