Skylight

Alla inlägg under mars 2013

Av Sandra - 22 mars 2013 15:16

Ovanför Carpentariaviken vid Norra Australien uppstår ibland ett fenomen som kallas "morning glory clouds". Molnen ligger endast några hundra meter över marken och kan vara tiotals mil långa. Ibland bildas endast ett moln, ibland flera, men varför de bildas är inte särskilt förstått. "Morning glory clouds" kan även ses på andra platser på jorden, men just över Carpentariaviken är de relativt förutsägbara under vissa tider på året.

   


Källa

ANNONS
Av Sandra - 22 mars 2013 15:14

Släcker du imorgon? Då ska du veta att även FN ger Earth Hour sitt fulla stöd. I den här videon berättar FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon varför FN tycker att manifestationen är viktig. "Genom att släcka deltar vi med en lysande målmedvetenhet för att agera mot klimatförändringarna. Runtom på jorden ökar de extrema väderförhållandena och skadar familjer, samhällen och ekonomier. Alla har en uppgift i detta..." Hör hela budskapet på Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=2qKjMtfsqY8

WWF
ANNONS
Av Sandra - 22 mars 2013 15:12

Isbjörnstitt i ryska Arktis


Vår Arktisexpert Tom Arnbom berättar om en spännande händelse från ett besök i ryska Arktis:

"Under en patrullering längs kusten upptäckte vi plötsligt en isbjörn. Eftersom jag hade på mig en illröd overall, fick jag gå bakom de vitklädda tjuktjerna (ursprungsbefolkning som lever i östra Sibirien) för att inte synas. Ungefär 75 meter från björnen satte vi oss ned och ropade till så att isbjörnen skulle veta om att vi var där. När den reste sig insåg vi att det inte var någon liten isbjörn, utan en stor hanne på uppskattningsvis 600 kg."

Genom att följa isbjörnspatrullen på plats kunde Tom se vilken nytta de gör. Förutom att räkna isbjörnar och prata med lokala myndigheter och folk som bor i närheten av isbjörnar, fann de spår av illegal jakt som de rapporterade till polisen. Isbjörnspatrullen har vid flera tillfällen nu i vinter kört ut isbjörnar från ryska samhällen för att undvika att människor och isbjörnar får oplanerade närmöten, som kan sluta olyckligt för både människa och djur.

Genom att bli Isbjörnsfadder stödjer du inte bara isbjörnspatrullernas arbete, utan även skydd av områden för valrossar, renar och isbjörn. Läs mer och anmäl dig på:
www.wwf.se/bli-isbjornsfadder
Djur · WWF
Av Sandra - 22 mars 2013 15:08

 

Årets WWF Earth Hour-bakelse ett bakverk som verkligen har miljöperspektivet i fokus. Det är en bärpaj som man bakar på ugnens eftervärme under en timme (gärna under själva Earth Hour). Den 23 mars i år släcker man alltså inte bara lampan kl 20.30 – man släcker ugnen också.


– Pajen är jordnära och opretentiös, men smakar gudomligt gott i all enkelhet. Ingen ström behövs för att tillverka den. Man använder helt enkelt den värme som finns kvar från ett tidigare brödbak eller middagens gratäng eller liknande. Degen blandar man så klart för hand så inte heller här behövs någon extra ström, säger skaparen Sèbastien Boudet.


Här hittar du receptet och lite längre ner på sidan ger Sébastien dig några miljösmarta tips o tricks. Använd så mycket ekologiska ingredienser du kan när du bakar pajen.


Mördegen:

80 g äggulor (ca 4 stycken)
160 g råsocker (ca 2 dl)
200 g stenmalt dinkelmjöl (ca 3,5 dl)
25 g skrädmjöl (Mjöl på rostad havre) Kan ersättas med 25 g av mjölet ovan. (Knappt ½ dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
200 g osaltat smör
2 nypor oraffinerat havssalt


Fyllningen:

500 g blandade bär och frukter
60 g råsocker (knappt ½ dl)
Zesten (det yttersta skalet) av en ekologisk citron
Juicen av citronen
En vaniljstång
100 g grovhackade mandlar


Så här gör du: 

1. Ugnen är på 250°C och gärna utrustad med en baksten. Ni kanske bakar ett bröd eller en god gratäng innan, för tanken är att baka pajen på eftervärmen och på så vis spara på energi för själva pajbaket.


2. Sikta mjölet i en stor skål.


3. Låt smöret vara kylskåpskallt och skär det i mindre kuber. Använd händerna och finfördela det i mjölet till ett fint, torrt puder. Detta är hemligheten bakom en lyckad mördeg som bara smälter i munnen.


4. Blanda sockret, saltet och bakpulvret och blanda ner det i mjöl/smörmixen.


5. Separera dina äggulor och blanda i dem med handen tills degen känns slät och fin. Den ska kännas ganska kladdig och mjuk. (Spara äggvitorna i en liten tät burk och använd till något annat, de håller sig i kylen flera dagar och blir bara lättare att vispa!)


6. Ta fram bären/frukterna och blanda dem med sockret, citronzesten, juicen, de grovhackade mandlarna och innanmätet från en vaniljstång (spara skalet från vaniljstången till att koka en vaniljsås eller göra glass).


7. Klä in pajformen med bakplåtspapper som du har klippt lite större än själva formen. Ta det mesta av pajdegen (resten ska användas som ett ”lock” på pajen) och sprid den jämnt i formen med hjälp av dina fingrar. Glöm inte att även göra en liten kant så att det hela ser ut som en pajform. Om det känns svårt kan man ta ut pappret och använda en kavel men då är det viktigt att kyla ner mördegen och mjöla den lite så att det inte blir för kladdigt!


8. Häll i bär/fruktblandningen i pajen.


9. Kavla ut den sista biten mördeg på ett bit plastfilm, lika stort som själva pajen och lägg den som ett lock på pajen. Det gäller att vara lite snabb och på samma sätt som för formen kan man stoppa degen i kylen en liten stund om man tycker att det är svårt.


10. Ta bort plasten och stoppa in pajen i ungen. Öppna ugnsluckan så fort så möjligt för att inte förlora värme. Stäng sedan av ugnen!


Servera pajen med lite vaniljglass eller en liten klick vispgrädde… Ekologisk så klart!

Sébastien berättar – med miljön i tankarna:

I år är det 2013 och dags att ordna ett bakverk som verkligen har miljöperspektivet i fokus. Mitt förslag är en bärpaj som man bakar på ugnens eftervärme under 1 timme (gärna under själva Earth Hour).


Pajen är jordnära och opretentiös men smakar gudomligt gott i all enkelhet.


Ingen ström behövs för att tillverka den. Man använder helt enkelt den värme som finns kvar från ett tidigare brödbak , middagens gratäng eller liknande. Degen blandar man så klart för hand så inte heller här behövs någon extra ström.


Mördegen består av stenmalt mjöl av ekologiska spannmål, ekologiska ägg, råsocker, havssalt och ekologiskt smör.


Fyllningen gör man med frukter och bär man har i sin frys. Ta ut bären/frukten från frysen dagen innan och lägg dem i en djup tallrik längst upp i kylen: På så sätt sparar man energi eftersom de frysta bären "avger" kyla och avlastar själva kylen. Andra ingredienser är mandlar, vanilj och citron (på citronen använder man både skalet och saften)


Tips och tricks:

Använd en så tunn form som möjligt! Gärna i tunn plåt/aluminium. Är formen för tjock krävs mycket mer värme för att grädda pajskalet, då räcker det inte med eftervärme.
Återanvänd ett bakplåtspapper och lägg i pajformen. Det gör det lätt att forma mördegen och det går lättare att ta loss pajen ur formen. På så sätt behöver man inte heller ha en teflonbehandlad form eller smörja den med smör.


Jag använder en baksten för att göra min ugn effektivare. Det kan till exempel vara en gammal (rengjord) tegelsten. Den samlar upp värme och hjälper till att hålla ugnen varm längre.


Utrustning:

En pajdeg i plåt, ett redan använt bakplåtspapper, en våg, en sikt till mjölet, en stor skål, en mikroplane (zestverktyg), en liten kniv till vaniljen och en träslev för att röra fruktfyllningen.WWF
Av Sandra - 20 mars 2013 19:17

 

Den kanadensiska staden Vancouver koras idag till Global Earth Hour Capital 2013 för sina innovativa klimatåtgärder och engagemang för att skapa en hållbar och attraktiv stadsmiljö för invånarna.


Utmärkelsen delas ut idag på konferensen Earth Hour City Challenge Award Ceremony i Malmö. Staden vann också i klassen ”People's Choice” där människor röstat fram sin favoritstad ur klimatsynpunkt på nätet.


– Juryn anser att Vancouver är världsledande på klimatsmart stadsutveckling, vilket är särskilt imponerande med tanke på Kanadas låga nationella ambitioner på klimatområdet, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.


Vancouver, som ligger mellan Stilla havet och Klippiga Bergen, har trots fördubblad folkmängd de senaste 25 åren klarat tillväxten smidigt, bland annat genom att inte satsa på bilen som det självklara transportmedlet. Exempelvis har staden byggt 245 km cykelvägar och mängden cyklister i staden ökade med 35 procent mellan 2008 och 2011.


Vancouver har också inlett ett innovativt arbete med lokalproducerad förnybar energi. Vissa områden ska ställa om energisystemen för att minska sina koldioxidutsläpp med 70 procent till 2020. Det bidrar till omställningen mot en 100 procent förnybar framtid de kommande decennierna. Antalet gröna jobb ska fördubblas.


– Staden har en övergripande helhetssyn inte minst när det gäller matförsörjning och energi. Till exempel ska alla byggnader vara koldioxidneutrala år 2020 och invånarna ska göra 50 procent av sina resor med cykel eller kollektivtrafik. Det innovativa helhetstänkande har vägt tungt, säger Carina Borgström-Hansson, expert ekologiska fotavtryck på WWF.


Uppsala vann den svenska delen av klimatutmaningen och utsågs den 12 mars till Årets svenska Earth Hour-stad 2013. Staden prisades bland annat för sitt innovativa arbete med Klimatprotokollet och sin satsning på energismarta och förnybara bränslen inom transportsektorn.


De övriga nationella klimatstäderna som koras idag är Forlì i Italien, New Delhi i Indien, Oslo i Norge och San Francisco i USA.

WWF
Av Sandra - 20 mars 2013 16:34

Den tyska fotografen Martin Rietze har fotograferat några av naturens största krafter. Han befann sig vid vulkanen Sakurajima i Södra Japan när ett blixtnedslag slog ned. Han hade väntat i flera dagar för att få till den perfekta bilden. Och han lyckades.

Källa

Av Sandra - 20 mars 2013 16:30

VideoExtra, Grumpy Cat, Utter, Mo, surextraUtter, VideoExtra, Mo, surextra, Grumpy CatMo, VideoExtra, Grumpy Cat, Utter, surextraVideoExtra, Utter, Grumpy Cat, surextra, Mo

Tycker du att Grumpy cat är sur? Då ska du ta en titt på uttern Mo. Han surar som aldrig förr. Världens suraste katt Grumpy cat har egentligen ingen anledning att vara så bitter. Hon har nämligen privatchaufför och assistenter.

När tidningen Buzzfeed listade de 30 viktigaste katterna var första platsen given.

– Aldrig tidigare har lättretlighet varit så coolt, och vi har ett legendariskt djur att tacka för det, skrev sajten i sin motivering när Grumpy Cat knep utmärkelsen.

Men nu får hon se upp. Ett nytt surt djur har tagit plats.

Det är nämligen uttern Mo.

Mo föddes på ett Zoo i Oregon i januari.

Förutom att sura hela dagarna tycker Mo om att spendera tid i vattnet med sin mamma, skriver Huffington Post.


Se uttern Mo här:

Källa

Djur · Udda
Av Sandra - 14 mars 2013 17:40

Under den näst sista dagen på CITES-mötet i Bangkok togs ett historiskt beslut som innebär att fem hajarter som fiskas kommersiellt får en striktare handelskontroll – och ett erkännande om behovet av skydd. Ett viktigt beslut och inte minst är en viktig markering för att stävja en del av det oetiska hajfensfisket. Idag dödas miljontals hajar, fler än vad som föds – en rovdrift vars främsta orsak är efterfrågan på hajfenor i Asien.


Regeringarna vid CITES-mötet (Konventionen om internationell handel med vilda djur och växter) i Bangkok har bekräftat att de står bakom ett starkare skydd för tre hajarter – hammarhajar, sillhaj (håbrand), oceanlevande vithaj – och två arter av mantor (planktonätande rockor). Hajarna och rockorna listades på CITES Appendix II i syfte att reglera den internationella handeln mot en mer hållbar nivå.


– Vetenskapliga fakta har segrat över politiska beslut där fiske på både hajar och rockor trots långsam förökningstakt och risk för utrotning har tillåtis utan närmare reglering. Beslutet är även ett erkännande av att även fiskar är en grupp arter som behöver skydd, säger Inger Näslund, expert fiskefrågor på Världsnaturfonden WWF.


Det här efterlängtade beslutet om en reglering av handeln med hajar och rockor genom CITES visar att världens regeringar kan ta viktiga beslut för att behålla en hälsosam havsmiljö med biologisk mångfald – och därmed säkra fiskresurser som föda även för framtida generationer.


– För att skydda andra kommersiellt fiskade men hotade marina arter på både nationell och internationell nivå hoppas vi att även få se liknade beslut i större omfattning framöver, säger Mats Forslund.


Att hajarterna upptas på Appendix II innebär att handeln kontrolleras och att det krävs olika typer av CITES-tillstånd för att handla med dem. Handeln är bara tillåten om den sker på ett uthålligt sätt.

WWF

Translate

Always in my heart

Presentation

Välkommen till Sveriges enda blogg om Larry Stylinson!

Jag heter Sandra och är 19 år, jag har ett stort intresse för människor och våra skillnader och likheter. 
Visa min presentation

Sanningen om Larry Stylinson

Larry Stylinson - Är namnet för romansen mellan Louis Tomlinson och Harry Styles från One Direction. One Direction var med i X-Factor 2010 där de kom på tredje plats. Namnet kom från början när flera fans märke att Louis och Harry var närmare än de andra killarna.(Liam,Niall och Zayn) Först var det ett 'bromance' namn, att de bara var jättenära vänner men sedan började vissa av fansen märka att det fanns mer under ytan. Och då splittrades fandomen i två delar de som såg deras kärlek och de som trodde på lögnerna. Larry shippers kallas vi som såg, trodde och stöttade deras kärlek. 

Omröstning

Har du lärt dig något nytt här?
 Ja
 Nej

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Kategorier

Letar du efter något speciellt?

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Skylight med Blogkeen
Följ Skylight med Bloglovin'

Besöksstatistik

Tips

Racing Extinction Se här med svensk text: https://nyafilmerhd.com/racing-extinction/

Böcker

Catch My Breath 

En fantastisk bok som du behöver läsa om du är ett fan av One Direction så att du lättare ska kunna förstå deras liv.

Veckans Musik

Hjälp till!

Home.     


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se