Skylight

Alla inlägg under mars 2013

Av Sandra - 26 mars 2013 18:15

reddit, Ekorrereddit, EkorreEkorre, redditEkorre, redditreddit, Ekorrereddit, Ekorre

Sötare kan det nästan inte bli. Redditanvändare hittade, tog hand om och födde upp en ekorre. 


Efter att ha öppnat en påse med marktäckning, som ofta går att finna i rabatter och liknande, hittade en person en liten, liten ekorreunge.

Personen tog hand om ekorren och har nu publicerat bilder på delningssajten Reddit – där man kan se hur ekorren växer sig större och större.

Och inlägget har vuxit sig mäkta populärt under måndagen. I skrivande stund har det inkommit totalt 2924 kommentarer och bilderna har hela 202 000 visningar.

Bildserien följer ekorren, som fått namnet Zip, från dag ett till och med vecka fem.

Källa

Djur · Udda
ANNONS
Av Sandra - 23 mars 2013 21:39

Klockan 20.30 i kväll var det dags igen.

Miljontals människor världen över släckte lamporna för ”Earth Hour”.

Och enligt Vattenfall har timmen haft en effekt på elmätarna.

 
FAKTA

Vi släcker i Sverige

Stockholm: Stockholms stadshus, Kulturhuset, Globen, Kaknästornet, Kungliga Slottet, Dramaten och Operan.

Göteborg: Poseidon, Stadsteatern, Gustav Adolfs torg och Kungsportsavenyn.

Malmö: Turning Torso och Malmö Opera.


Källa: Världsnaturfonden WWF

Omkring 150 länder deltar i ”Earth Hour” – och flera kända byggnader världen över släcker ner under timmen.

”Uppmaning att agera”

Kaknästornet, Sydneys Operahus, Empire State Building och Stockholms slott är några av de som deltar i ”Earth hour”.

Timmen är enligt Världsnaturfonden WWF en uppmaning till världens alla ledare att agera i klimatfrågan.

Vattenfall har mätt effektuttaget i sitt nät under kvällen med fem-minutersintervaller.

– Sifforna visar att vi har haft en viss påverkan från klockan 19.30 i kväll. Sedan har det sjunkit ytterligare och hamnat på en lägre nivå vid klockan 20.30, säger Robert Pletzin, pressekretare på Vattenfall.

”Har påverkat”

Exakt hur stor skillnaden har varit är än så länge svårt att säga.

– Men ”Earth hour” har haft en påverkan i kväll, säger Robert Pletzin.

Källa

WWF
ANNONS
Av Sandra - 23 mars 2013 13:47

KL 13:30 svensk tid lämnar Earth Hour Sydkorea och Japan och rullar in över länder som Kina, Taiwan, Filippinerna och Macau. Ni som tycker att Earth Hour borde firas oftare har här ett bra exempel: Hotellindustrin I Macau har startat ett “Earth Hour Every Month”-initiativ, och mer än 13 hotell i landet deltar i #EarthHourEveryMonth. Det började som en I Will If You Will-utmaning från ett hotell. Idén har dessutom spridit sig globalt till Singapore och Sydafrika, kanske når den Sverige också?http://www.youtube.com/watch?v=WzU6xGjGGKU

Läs mer om kampanjen här: http://earthhour.org/blog/hotels-and-casinos-are-turning-their-lights-earth-hour-every-month

WWF
Av Sandra - 22 mars 2013 15:34

10. Valross – 944 kg (2 000 kg)

Valross

Valrossen lever vid vattnen norr om polcirkeln, framförallt runt Berings sund. Färre valrossar är det i Atlantområdet, på grund av tidigare jakt. Det är hanarna som blir störst och tyngst, medan honorna väger ungefär två tredjedelar så mycket som dessa. Valrossar är inte så smidiga på land men är å andra sidan bra simmare. De kan dyka 80 m djupt och vara utan luft i en halvtimme. De äter främst saker den hittar på havsbotten, såsom musslor, räkor, krabbor och sjögurkor. Valrossar blir normalt 20 till 30 år gamla och 2,2 till 3,6 m långa. Valrossen är med på listan eftersom den (till skillnad från sin tyngre släkting sjöelefanten) spenderar en stor del av sitt liv på land och därför brukar räknas som landlevande. 

9. Giraff – 1 015 kg (1 930 kg)

Giraff

Giraffen är med sina 5 till 6 m världens högsta landlevande djur. Den lever endast i vissa begränsade områden i Afrika, men har tack och lov fortfarande ett relativt stabilt bestånd (även om vissa underarter är utrotningshotade). Giraffen är växtätare och gillar framförallt trädgrenar. Det är med största sannolikhet fördelen med att nå högt belägna växtdelar som gjort att giraffen utvecklat sin långa hals. Giraffer blir uppemot 25 år gamla. 

8. Spetsnoshörning/svart noshörning
– 1 100 kg (2 896 kg)

Spetsnoshörning/svart noshörning

Spetsnoshörningen, en av fem levande noshörningsarter, lever i centrala och östra Afrika. Det finns endast några tusen individer och arten är kritiskt utrotningshotad. Spetsnoshörningen är växtätare och äter gärna vedartade växter. Bland noshörningarna är hanarna lite större än honorna, och särkilt vissa hanar kan växa sig väldigt stora. Spetsnoshörningar har en mankhöjd på upp till 1,5 m och blir cirka 3,5 m långa. Om de inte blir skjutna utan tillåts dö naturligt blir de upp till 50 år gamla. 

7. Javanoshörning – 1 715 kg (2 300 kg)

Javanoshörning

Javanoshörningen kan vara jordens mest utrotningshotade däggdjursart, med endast 40 individer i en population på ön Java i Indonesien. Anledningen är jakten på deras horn. Nu försöker man bevara de individer som finns kvar, framförallt genom att låta dem vara, vilket är anledningen till att det inte finns många foton eller filmer på dem. Javanoshörningen äter växter, gärna på soliga platser. Födomässigt är den den mest anpassningsbara av noshörningarna. Javanoshörningen har en mankhöjd på upp till 1,5 m och blir uppemot 3,8 m lång. De kan bli 45 år gamla. 

6. Flodhäst – 1 800 kg (4 500 kg)

Flodhäst

Bland topplistans elefanter och noshörningar hittar vi flodhästen. Flodhästen är tillsammans med dvärgflodhästen de enda två arterna flodhästar. Flodhästen lever i floder och sjöar i stora delar av södra Afrika. Arten är inte utrotningshotad, men räknas som sårbar på grund av habitatförluster och jakt. Flodhästar spenderar mesta tiden i vattnet, men äter i huvudsak landväxter. Det finns även vissa rapporter på att de ätit av döda djur eller till och med jagat djur för föda. Flodhästar har en mankhöjd på upp till 1,5 m och kan bli 5 m långa. De blir normalt 40 till 50 år gamla. 

5. Indisk pansarnoshörning
– 1 900 kg (4 000 kg)

Indisk pansarnoshörning

Den tredje noshörningen på listan, och den näst tyngsta, är den indiska pansarnoshörningen. Den lever i ett band söder om Himalaya där den är klassad som sårbar på grund av habitatförlust och jakt. Den är likt övriga noshörningar växtätare, och denna art gillar framförallt gräs. Dess namn har den från sin tjocka, metalliska hud som hänger i flikar på kroppen. Den indiska pansarnoshörningen har en mankhöjd på upp till 1,8 m och blir uppemot 4 m lång. Den kan bli 45 år gammal. 

4. Trubbnoshörning/vit noshörning
– 2 100 kg (4 500 kg)

Trubbnoshörning/vit noshörning

Den största och tyngsta noshörningen är trubbnoshörningen. Den lever i östra och södra Afrika, där den har en ganska stark population. Dock finns bara den ”sydliga” av de två underarterna kvar i vilt tillstånd. Den ”nordliga”, som levde längre norrut, utrotades i det vilda runt 2006, och endast sju individer uppväxta i djurparker finns kvar. Trubbnoshörningen är den mest sociala av noshörningarna; honor och hanar lever i grupper, bortsett från vuxna hanar som ofta vandrar ensamma. Av växterna den äter föredrar den gräs bäst. Trubbnoshörningen har en kraftig kropp med en utmärkande puckel på nacken. Den har en mankhöjd på upp till 1,8 m och kan bli över 4 m lång. Den kan bli 50 år gammal. 

3. Skogselefant – 2 800 kg (6 000 kg)

Skogselefant

Topplistans tre översta platser innehas av de tre elefantarterna. Av dessa lever två i Afrika; skogselefanten och savannelefanten. Skogselefanten utmärker sig från savannelefanten genom att vara lite mindre, ha rundare öron, samt hålla till i regnskogen. Hos elefanterna blir hanarna störst, likaså hos skogselefanterna, där de kan ha en mankhöjd på upp till 2,5 m och en längd på upp till 6,5 m. Elefanter är växtätare. Skogselefanten och savannelefanten ansågs länge vara underarter av samma art, men nya DNA-analyser visar att de är två egna arter. Afrikansk elefant är namnet på det släkte som de båda elefantarterna tillhör. Hur pass hotad skogselefanten är av människan är än så länge oklart. 

2. Asiatisk elefant – 4 150 kg (8 000 kg)

Asiatisk elefant

Den asiatiska elefanten är den enda elefantarten i Asien. Den finns fläckvis i Indien och delar av Sydostasien. Det lättaste sättet att skilja en asiatisk elefant från någon av de afrikanska arterna (förutom att de lever på olika kontinenter) är öronen – den asiatiska elefanten har mycket mindre öron än de afrikanska. Hanarna kan ha en mankhöjd på upp till 3,2 m och en längd på upp till 6,8 m. Den tyngsta individen man känner till sköts av en indisk maharadja 1924 och vägde 8 ton. Arten är starkt hotad, framförallt på grund av skogsskövling, men även på grund av jakt. Den asiatiska elefanten blir normalt runt 60 år gammal. 

1. Savannelefant – 4 900 kg (12 274 kg)

Savannelefant

Världens största och tyngsta landlevande djur är savannelefanten. Denna gigant kan ha en mankhöjd på hela 3,5 m och vara otroliga 7,5 m lång. Den skiljer sig från sin släktfrände skogselefanten genom sin större storlek, sina mer trekantiga öron och genom att hålla till på stäppen och savannen. Den största savannelefanten man har hittat var en som sköts 1955 i Angola. Den vägde in på över 12 ton. Arten klassas som sårbar, främst på grund av jakt och habitatförlust. Savannelefanten blir normalt 65 till 70 år gammal. 

 

Källa

Av Sandra - 22 mars 2013 15:31

10. Tigerungar

Tigerunge

Den ståtliga men starkt utrotningshotade tigern finns bara i vissa delar av Asien. Som alla kattdjur föder den söta, fluffiga ungar som vill utforska och leka med allt i sin omgivning. Tigerungar är extremt livfulla, och trots att en kull inte brukar bestå av mer än två eller tre ungar är det mer än nog för en tigermamma att hålla reda på. 

9. Igelkottsungar

Igelkottsunge

Den lättigenkännliga igelkotten finns i delar av Europa, Asien och Afrika (och på Nya Zealand genom import). Det finns faktiskt inga vilda igelkottar alls i till exempel Amerika, Australien och Japan. Igelkottsungarna föds med de karaktäristiska piggarna precis under huden, för att inte skada modern. Först efter att de nyfödda blivit tvättade för första gången börjar taggarna sticka fram. 

8. Flodhästungar

Flodhästunge

Flodhästar lever på södra halvan av Afrika och är ett av världsdelens farligaste stora djur. De är mycket aggressiva mot människor och kan gå till attack helt utan anledning. De är duktiga simmare och spenderar en stor del av sina liv ståendes i vattendrag. Flodhästen är ett av de få däggdjur som föder sina ungar under vatten, och de nyfödda måste simma upp till ytan för att ta sina första andetag. 

7. Lodjursungar

Lodjursunge

Lodjur är ett sällsynt kattdjur som lever på norra halvklotet. Det finns fyra arter, varav en, rödlon som finns i Spanien och Portugal, är akut hotad av utrotning. Dess ungar må påminna om den medgörliga (nåja...) huskattens, men låt dig inte luras. Lodjursungar är mycket vildare och obeskedligare till beteendet. Bilden är tagen i samband med vägning och mätning av vilda kanadensiska lodjursungar i Maine, USA. 

6. Vombatungar

Vombatunge

Vombaten är ett australiensiskt pungdjur som påminner om en blandning mellan en liten björn och ett vildsvin. De har vassa tänder och långa klor, vilka de använder till att gräva omfattande tunnelsystem. Fullvuxna vombater kan väga uppåt 40 kg och blir lätt aggressiva om de blir provocerade eller bara har en dålig dag. Ungarna kan tämjas så pass att de kan klappas och hållas i, men de blir allt självständigare och grinigare ju äldre de blir. Vombater skulle alltså, trots sin mjuka framtoning, passa ganska dåligt som husdjur. 

5. Pingvinungar

Pingvinunge

Pingviner är icke-flygkunniga fåglar som lever på södra halvklotet (förutom Galapagospingvinen som bor precis norr om Ekvatorn). De är snabba och graciösa i vattnet, men charmigt klumpiga på land. Bilden visar en liten del av en koloni kejsarpingviner, vars gulliga ungar ofta figurerar på bilder på söta djur. Falsksjungande Mumble i den animerade filmen Happy Feet är en kejsarpingvin. 

4. Tasmanska djävulsungar

Tasmansk dvävuls unge

Den tasmanska djävulen är ett pungdjur som bara lever på ön Tasmanien utanför Australien. Den blir ungefär lika stor som en liten hund, och karaktäriseras av sin svarta päls, kraftiga kroppsbyggnad, illaluktande odör, skrikande läte och aggressiva beteende. Den tasmanska djävulen är det djur som har det starkaste bettet i världen i förhållande till sin kroppsstorlek. Den kan tämjas, men är i regel vildsint och osocial och skulle därför, precis som sin pung-släkting vombaten, passa dåligt som husdjur. Figuren Taz i tecknade Looney Tunes är baserad på den tasmanska djävulen. Djuret klassas idag som utrotningshotat på grund av en unik form av smittsam cancer som ger hemska ansiktstumörer. 

3. Sälungar

Sälunge

Sälar finns över hela klotet, men främst i Arktis och Antarktis där de får leva mer ostörda från människan. Sälarna, och då särskilt pälssälarna, har sedan slutet av 1700-talet varit utsatta för en besinningslös jakt som först på senare tid blivit mer och mer reglerad. De är precis som pingviner skapta för att simma, medan särskilt kutarna är så gott som hjälplösa uppe på land (eller på isen). Bilden visar grönlandssälens kut som, med sin fluffiga vita päls och stora vattniga ögon, ofta syns på bilder som propagerar mot sälklubbning. 

2. Sengångarungar

Sengångarunge

Den utrotningshotade sengångaren lever i Sydamerikas regnskogar och delas in i två familjer; tvåtåiga och tretåiga sengångare (gissa vilken sort bilden visar!). Med sina specialanpassade klor klamrar den sig enkelt fast i grenar, och den spenderar större delen av sitt liv högt uppe i djungelns träd. Som namnet antyder rör sig sengångare väldigt sakta och ibland förflyttar de sig bara 1 m i timmen. Honorna föder ungefär en unge om året, men ibland tar det längre tid mellan parningarna då saktfärdigheten kan hindra dem från att träffa en hane på ett tag. 

1. Utterungar

Utterunge, världens sötaste djurunge

Uttrar finns på platser över hela världen, förutom i Australien, Antarktis och på avlägsna öar. Många av arterna är hotade, speciellt eftersom de spenderar mycket tid i vatten och därmed är känsliga för vattenföroreningar. Vuxna uttrar är skojfriska rovdjur som ibland sysselsätter sig med helt nyttolösa aktiviteter bara för nöjes skull. Därmed blir deras valpar ovanligt aktiva busungar (med en ofattbart mjuk underpäls). Kolla in Youtube-videon på den lekande utterungen Sidney (läs också informationen under videon angående att Sidneyinte är ett husdjur). När man en gång sett en utterunges outtröttliga lekfullhet och tokiga blick blir utslaget enkelt: Utterungar är världens sötaste djurungar! 

 

Källa

Av Sandra - 22 mars 2013 15:29

12. Salar de Uyuni, Bolivia

Salar de Uyuni

Salar de Uyuni ligger i Bolivia och är världens största saltfält. Det är lika stort som Skåne och så platt att skillnaden i höjd aldrig är större än en meter. Salar de Uyuni bildades för 40 000 år sedan när en förhistorisk saltvattensjö torkade ut, och platsen är idag ett populärt turistmål samt en viktig naturtillgång (man utvinner både salt och litium här). När det regnar täcks hela saltfältet med vatten och bildar då världens största spegel. 

11. Chocolate Hills, Filippinerna

Chocolate Hills

På ön Bohol i Filippinerna finns dessa säregna kullar. De består av kalksten och täcks av gräs som blir chokladbrunt under torrperioden, därav namnet. Sammanlagt finns det runt 1 500 kullar på ön och deras höjd varierar mellan 30 och 120 m. Det finns flera teorier om hur chokladkullarna uppstod. En lokal legend berättar om den glupska jätten Miguel som blev kär och ville gå ner i vikt. Han kräktes upp allt han åt och spyhögarna stelnade sedan till Chocolate Hills. Den mest troliga förklaringen är att kullarna är ett resultat av erosion. Området är välbesökt av turister och är uppe som förslag till UNESCO:s världsarvslista. 

10. Door to Hell, Turkmenistan

Door to Hell

"Door to Hell" är ett brinnande hål i marken utanför byn Darvaza i Turkmenistan. Hålet ligger mitt ute i Karakum-öknen, ett område som har stora tillgångar av olja och naturgas. "Dörren till helvetet" bildades 1971 när sovjetiska geologer råkade borra igenom taket till en grotta fylld med naturgas. Marken kollapsade och det blev ett stort gapande hål med en diameter på 70 m. För att hindra de giftiga gaserna från att sprida sig bestämde sig geologerna för att tända eld på håligheten och låta den brinna tills allt bränsle var slut. Man trodde det skulle ta några dagar, men det brinner än idag. För en storleksjämförelse, notera människorna till vänster om hålet. 

9. Spotted Lake, Kanada

Spotted Lake

Spotted Lake är en sjö nära staden Osoyoos i British Columbia, Kanada. Sjön har inga in- eller utlopp och innehåller extremt höga halter av olika mineral, främst magnesiumsulfat, natriumsulfat och kalcium. På sommaren avdunstar det mesta av vattnet och kvar lämnas massor av runda pölar. Pölarna får olika färger beroende vilka mineral de innehåller och runt om vattenansamlingarna hårdnar överblivet mineral till att bilda naturliga gångvägar. Spotted Lake ägs av både staten och urbefolkningen (indianerna tror att ett dopp i sjön är helande), och den skyddas från allmänheten med stängsel. 

8. Dry Valleys, Antarktis

Dry Valleys

Om du trodde att Antarktis var täckt av snö och is så trodde du fel. Vid den antarktiska kusten ligger McMurdo Dry Valleys, en rad isfria dalar som tillsammans utgör världens mest säregna öken. Det snöar i princip aldrig här och de omgivande bergen hindrar glaciärer från att röra sig in i dalarna. Dessutom är luftfuktigheten extremt låg på grund av att hårda vindar förångar nästan all fukt. Den årliga genomsnittstemperaturen är -20 °C och under den mörka vintern faller temperaturen i perioder ner under -50 °C. Förhållandena är så exceptionella att forskare liknar klimatet i Dry Valleys med det på planeten Mars. Det finns liv i området, men det är väldigt litet till storleken och utgörs mest av bakterier och andra mikroorganismer. På sommaren rinner smältvatten från de omgivande glaciärerna igenom några av dalarna och bildar på ett ställe Antarktis längsta flod, Onyx River, 40 km lång. Längs dessa periodiska vattendrag kan man hitta lite lav och mossa. I Dry Valleys finns också ett flertal extremt salta sjöar, varav de flesta är frusna året om. 

7. Shilin, Kina

Shilin, stenskogen

Shilin, vilket betyder "stenskog", är en samling udda stenformationer i provinsen Yunnan, Kina. Som namnet antyder ser de höga klipporna ut som stora träd som vuxit upp ur marken, men i själva verket är formationerna ett resultat av vittring och erosion. Klipporna består av den vulkaniska bergarten basalt och omgavs för flera miljoner år sedan av kalksten. Eftersom kalksten är känsligare än basalt för nedbrytning blev resultatet den stenskog som mängder av turister besöker idag. Klippor, liknande de i Shilin, kallas ofta för karst-formationer och finns på flera platser i världen. Ett annat spektakulärt stenlandskap är Tsingy de Bemaraha på Madagaskar. 

6. Avenue of the Baobabs, Madagaskar

Avenue of the Baobabs

Avenue of the Baobabs är ett område i Madagaskar med en grupp majestätiska träd. Längs grusvägen mellan två städer står ett dussintal 30 m höga baobabträd som tillsammans bildar en ståtlig allé. Den unika omgivningen lockar till sig mängder av besökare varje år, men Avenue of the Baobabs är ännu inget naturreservat och hotas av skogsskövling. Träden, som är uppåt 800 år gamla, stod förr tillsammans med andra träd i den täta regnskog som en gång i tiden täckte Madagaskar. När öns befolkning växte höggs stora delar av skogen ner, men baobabträden sparades eftersom det går att äta deras frukter och löv. 

5. Pamukkale, Turkiet

Pamukkale

Pamukkale betyder "bomullsslott" och är en iögonfallande naturlig formation i Turkiet. Varma källor spyr ut kalkrikt vatten som faller ner över 160 m höga klippor. På vägen stelnar en del av de upplösta kalkrika mineralerna och formar vita terasser av kalksten, så kalladetravertiner. Liknande travertiner finns även på andra ställen i världen, bland annat i Huanglong i Kina, men inga är så spektakulära som de i Pammukale. På toppen av klipporna ligger den antika ruinstaden Hierapolis som byggdes på 200-talet f.Kr för att folk skulle kunna komma och kurera sig i de varma källorna. Området är uppsatt på UNESCO:s världsarvlista och besöks dagligen av ungefär 20 000 turister. För att skydda terasserna har man nu förbjudit folk från att bada i dem, vilket tidigare var mycket uppskattat. 

4. Giant's Causeway, Nordirland

Giant's Causeway

Giant's Causeway är ett område på Nordirland med omkring 40 000 kantiga stenar. De består av bergarten basalt och bildades för 50-60 miljoner år sedan efter ett underjordiskt vulkanutbrott. När lava kyls av relativt snabbt och sedan spricker kan dessa typer av kolumner av basalt uppstå. Vissa av kolumnerna är uppåt 12 m höga och de flesta är hexagoner (sexkantiga), även om vissa har fem eller fyra sidor. Giant's Causeway finns med på UNESCO:s världsarvlista och är det mest populära turistmålet på Nordirland. Andra platser i världen med liknande basaltformationer är Devils Postpile National Monument i USA och Panská skála i Tjeckien. 

3. Blood Pond Hell, Japan

Blood Pond Hell

I den japanska staden Beppu finns över 3 000 varma källor. Staden är en känd kurort som varje år får besök av miljoner människor som vill bada i naturligt varma pooler. Nio utav dessa källor är extra spektakulära och kallas The Nine Hells of Beppu. De har olika färger och kännetecken, och är mer till för att titta på än att bada i. Den mest iögonfallande utav de nio helvetena är Chinoike Jigoku, eller "Blood Pond Hell". Det är också utan tvekan den mest fotogeniska. Chinoke Jigoku har en temperatur på 78 °C och ett högt innehåll av järnrika mineral som färgar vattnet dramatiskt blodrött. 

2. Grand Prismatic Spring, USA

Grand Prismatic Spring

En annan uppseendeväckande varm källa är Grand Prismatic Spring i Yellowstone nationalpark, Wyoming, USA. Det är den största varma källan i USA och den tredje största i världen. Som namnet antyder innehåller källan nästan alla regnbågens färger, samma färger som kommer fram då man bryter vitt ljus i ett prisma. Färgerna är ett resultat av pigmenterade bakterier som växer som mattor i det mineralrika vattnet. Olika bakterier växer på olika avstånd från källan vilket ger upphov till de olika färgerna. I mitten av källan är temperaturen 70 °C, vilket är för varmt för källans bakterier. Den intensiva djupblå färgen är ett resultat av att vattnet är väldigt rent och källan väldigt djup (50 m). 

1. Fly Geyser, USA

Fly Geyser

Fly Geyser står i Black Rock Desert, Nevada, USA, och ser ut som något från en Alien-film. Den ständigt aktiva gejsern är ganska okänd för allmänheten eftersom den ligger på privat mark som tillhör farmen Fly Ranch. Den enda grusvägen som leder fram till källan spärras med en hög grind som ska stoppa obehöriga från att ta sig fram och förstöra platsen. Fly Geyser är inte enbart ett naturligt fenomen, utan bildades på 60-talet när geotermiskt vatten tog sig in i en dricksvattenbrunn. Mineral som var upplöst i det varma vattnet steg upp till ytan där det kristalliserade (stelnade) och började bygga upp den unika formationen. Den är ungefär lika hög som en vuxen människa och växer fortfarande. Vatten sprutar oavbrutet 1,5 m upp i luften och faller sedan ner i 30-40 olika pooler, som även de byggts upp av hårdnat mineral. Eftersom gejsern är sammansatt utav många olika mineral får den skiftningar i flera vackra färger. 

 

Källa

Natur · Udda
Av Sandra - 22 mars 2013 15:27

Den nederländska naturfotografen Edwin Kats följde i flera månader skäggmesar i sin naturliga miljö. Belöningen kom i form av denna bild - en skäggmes som på ett gymnastiskt sätt tar sig en slurk vatten. Skäggmesen häckar förutom i Nederländerna även i Sverige samt i många andra delar av Europa och Asien.

 

Källa

Av Sandra - 22 mars 2013 15:25

År 2011 flyttades 19 utrotningshotade spetsnoshörningar i Sydafrika från ett tjuvjägartätt område till ett säkrare reservat. Den första delen av transporten utgjorde en spektakulär syn eftersom den skedde med helikopter. Luftfärden tog 10 minuter per nedsövd noshörning.

 

Källa

Translate

Always in my heart

Presentation

Välkommen till Sveriges enda blogg om Larry Stylinson!

Jag heter Sandra och är 19 år, jag har ett stort intresse för människor och våra skillnader och likheter. 
Visa min presentation

Sanningen om Larry Stylinson

Larry Stylinson - Är namnet för romansen mellan Louis Tomlinson och Harry Styles från One Direction. One Direction var med i X-Factor 2010 där de kom på tredje plats. Namnet kom från början när flera fans märke att Louis och Harry var närmare än de andra killarna.(Liam,Niall och Zayn) Först var det ett 'bromance' namn, att de bara var jättenära vänner men sedan började vissa av fansen märka att det fanns mer under ytan. Och då splittrades fandomen i två delar de som såg deras kärlek och de som trodde på lögnerna. Larry shippers kallas vi som såg, trodde och stöttade deras kärlek. 

Omröstning

Har du lärt dig något nytt här?
 Ja
 Nej

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Kategorier

Letar du efter något speciellt?

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Skylight med Blogkeen
Följ Skylight med Bloglovin'

Besöksstatistik

Tips

Racing Extinction Se här med svensk text: https://nyafilmerhd.com/racing-extinction/

Böcker

Catch My Breath 

En fantastisk bok som du behöver läsa om du är ett fan av One Direction så att du lättare ska kunna förstå deras liv.

Veckans Musik

Hjälp till!

Home.     


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se