Skylight

Alla inlägg under mars 2013

Av Sandra - 3 mars 2013 10:23

Centralamerikansk tapir (Tapirus bairdii) är en av de fyra arterna av tapirer Den lever i Centralamerika (södra Nordamerika) och norra Sydamerika, från södra Mexiko till nordvästra Colombia

 

Kännetecken 

Bergstapiren är mindre än låglandstapiren och den centralamerikanska tapiren och har en kraftigare päls än dessa, som skydd mot de kalla nätter som kan förekomma i de höglänta områden där den lever. Pälsen är mörkbrun till något svartaktig. På kinderna och strupen kan den vara något ljusare till närmast vitaktig. Den har också vitt på läpparna och öronens kanter. Kroppslängden för ett fullvuxet djur är omkring 180 centimeter, skulderhöjden oftast mellan 75 till 85 centimeter och vikten 150 till 225 kilogram. Svansen är kort. Ungarna har som hos andra tapirer till en början en speciell kamouflagemönstring av prickar och ränder.


Utbredning 

Bergstapiren förekommer i bergstrakter i PeruEcuador och Colombia, på höjder mellan 2 000 till 4 400 meter. Den habitat är främst de alpina gräsmarker som i dessa områden kallas för páramos och molnskogar. I detta avseende skiljer den sig alltså från övriga tapirer, vilka främst lever iregnskogar. På grund av förstörelse av dess livsmiljöer, bland annat genom att de tagits i anspråk som betesmark åt boskap, har artens utbredningsområde blivit alltmer fragmenterat och de olika populationerna mer isolerade från varandra. Ett annat svårt hot mot arten är tjuvjakt.


Levnadssätt 

Bergstapirens främsta föda är gräs och blad, men den äter ett brett urval av olika växter och växtdelar. Den är som andra tapirer i allmänhet ett solitärt djur, undantaget den tid som en hona tillbringar tillsammans med sin unge. Ofta håller djuret sig inom ett speciellt område, som kan överlappa med andra tapirers. Djuren kan förutom med sitt kroppsspråk kommunicera med fnysningar och en rad andra läten. Om två individer stöter på varandra viker den underlägsne vanligen undan, men ibland kan det uppstå konflikter, till exempel mellan två hanar om en hona. Parningen sker vanligen i början på en regnperiod och dräktighetstiden är omkring 13 månader. Ungen diar sin mor i omkring 6 månader. Vid denna tid börjar dess färgteckning också att övergå till det vuxna djurets. Könsmognaden nås vid 3 till 4 års ålder och livslängden kan vara upp till 30 år.ANNONS
Av Sandra - 3 mars 2013 10:15

Moeritherium ("odjuret från sjön Moeris") var ett släkte bestående av flera arter. Dessa förhistoriska däggdjur är släktingar till dagens elefanteroch mer avlägset till sirendjur. De levde under eocen.

Arterna i Moeritherium liknade grisar i utseende och levde för cirka 37 till 35 miljoner år sedan. De påminner även om moderna tapirer ellerdvärgflodhästar. De var mindre än dagens elefanter med en mankhöjd på endast 70 centimeter (2,3 fot) och en längd på cirka 3 meter (9,8 fot). Antagligen vistades de ofta i träskar och floder och fyllde samma ekologiska nisch som nu fylls av flodhästar.ANNONS
Av Sandra - 3 mars 2013 09:54

Nelson, född 1995, Sveriges första unge av arten trubbnoshörning, vilken föddes i Kolmårdens djurpark under stor nyhetsbevakning. Nelson hade en medfödd obotlig hjärnsjukdom, och på grund av denna uppmärksammades han så mycket i massmedia att hans öde blev en angelägenhet för hela svenska folket. Nelson transporterades till, och undersöktes på, Akademiska sjukhuset i Uppsala. Nelson levde bara i elva dagar och dog 20 februari 1995. Han kremerades och år 2000 begravdes askan i Lars Vilks konstverk "Nimis".

1996 föddes Nelsons lillebror Newton som dog ett och ett halvt år gammal av hjärtsvikt.

 

Av Sandra - 3 mars 2013 09:42

Indricotherium, även känt som Paraceratherium och Baluchitherium, är det största landlevande däggdjur som vetenskapen känner till. Den kunde bli upp till 8 meter hög, drygt 12 meter lång och väga ca 20 ton, drygt 3 gånger mer än en afrikansk elefant. Trots sin massiva storlek var emellertidIndricotherium inte ens i närheten av att matcha de största dinosaurierna i vikt och längd.

Indricotherium levde i Asien under oligocen under tertiärIndricotherium liknar en giraff till utseendet men var i själva verket en jättelik Noshörning. Till skillnad från sina nu levande släktingar saknade djuret emellertid horn. Indricotherium var ett uddatåigt hovdjur.

   

Av Sandra - 3 mars 2013 09:30


Namn: Igelkott (Erinaceus europaeus)


Status i världen: -


Status i Sverige: Livskraftig, men rödlistad


Klass: Däggdjur


Utbredning: I större delar av Västeuropa, Centraleuropa, på de Brittiska öarna, på den Iberiska halvön, på flera öar i Medelhavet, på Balkan, i södra Finland och i större delen av Skandinavien.


Kroppslängd: 20-30 cm


Vikt: 0,5-1,2 kilo


Livslängd: 7-10 år


Föda: Insekter, maskar och mångfotingar


Igelkotten är ett av de äldsta kända ännu levande däggdjuren och man vet att igelkottar fanns redan för 65 miljoner år sedan. Man har funnit exemplar som nästan är lika gamla som de sista dinosaurierna. Igelkotten är spridd i större delarna av södra Sverige och utmed norrlandskusten ända upp till Haparanda.


En igelkott väger 0,5-1,2 kg och blir 20-30 cm lång, varav svansen endast utgör 1,5-4 cm. Honans dräktighetstid är 58 dagar och normalt är livslängden 5-7 år, men de kan leva ända upp till 16 år. Igelkotten lever av sniglar, daggmaskar, insekter, frukt och ägg. Äter det mesta av olika slags djur i lämplig storlek orm, små grodor, ödlor och ungar av sorkar och möss. Även kadaver och vegetabilier, som bär, ollon och svamp finns på menyn. Huggormar dödas med ett bett om nacken och även om igelkotten skulle få ett giftigt bett från ormen så klarar den det.


Igelkotten kan föda 2-10 ungar, men i Sverige föder de normalt 5 ungar. Ungarna är blinda vid födseln, men har redan vita, mjuka taggar. De lämnar boet vid 3 veckors ålder, men följer och diar honan ytterligare 3 veckor innan de blir självständiga. Vinterhalvåret tillbringar igelkotten i dvala, då den lever på sparlåga. Den ligger hoprullad i ett speciellt vinterbo under en lövhög, eller ingrävd i en kompost, jordhög eller liknande - den kan gräva ända ner till frostfritt djup. Kroppstemperaturen sjunker då så lågt som ner till bara några få plusgrader (3-6 °C), och den andas omkring 9 ggr/minut.


Många är dom som ställer ut ett fat med mjölk till igelkottarna men det är inte bra då komjölken är för fet för dom. Hund eller kattmat och ett fat med vanligt vatten ger däremot glada igelkottar. Man får absolut inte ta in Svenska (europeiska) kottar och har dem som husdjur. Det är olagligt. Att sköta om en skadad vild igelkott mer än 48 timmar kräver tillstånd från Länsstyrelsen och Naturvårdsverket. Kontakta Naturvårdsverket för att hitta en viltrehabiliterare i ditt område om du hittar en skadad igelkott.


Källa


Mer fakta om Igelkotten:


Förekomst


Igelkotten vi känner igen ifrån trädgårdar och parker här i Sverige finns även i öster ut längs lövskogsbältet fram till mellersta Sibirien och eventuellt i lövskogarna i Asiens fastland.
I Sverige förekommer igelkotten främst söder om gränsen (se bilden nedan), men efter inplanteringar finns de mer utbrett i landet. Även på Gotland och Öland finns det igelkottar.
Under den senare tiden har igelkotten börjat spridas norrut. Om det är en extremt kall vinter kan flera års koloniseringsförsök förstöras eftersom igelkottarna inte klarar av kylan. Många igelkottar dör även i trafikolyckor (oftast allvarliga för igelkotten men inte för människan). Under de senaste 20 åren har igelkottarna minskat kraftigt och är sedan 1968 totalfridlyst i hela Sverige.
Igelkotten trivs i skogsbryn, kring åkermarker, lantgårdar, trädgårdar, parker, bland- och lövskogar.


Boende och föda


Under sommaren har igelkottarna löv- och mossklädda bon under ex. trädrötter, utan för boet ligger den gärna och solar i timmar. På vintern bor igelkottarna gärna i löv- och jordhögar eller under marken i isolerade hål, medan de sover. Är det en väldigt kall vinter kan de frysa ihjäl.
Ibland kan man höra igelkottarna fräsa, snörvla och fnysa, speciellt vid hanarnas oblodiga kämpalekar under parningstiden. 
Blir en igelkott skrämd eller utsatt för smärta kan man höra ett gällt skrik. Igelkottarna äter sällan vegetabilier, men gärna sniglar, maskar, insekter (och insektslarverna), även reptiler, amfibier och döda djur slinker ner. Men man ska inte mata igelkottar med vanlig mjölk eftersom deras magar inte kan smälta den, så de får magproblem och i värsta fall kan de dö.


Fortplantning


Eftersom igelkotten går i vinterdvala, oktober till mars/april, börjar inte parningssäsongen förrän april/maj och fortsätter t o m juli. Ungarna föds oftast i ett löv- och mossbäddat bo mellan maj och augusti. Skulle den första kullen förolyckas kan igelkottarna få en till, vanligast är att igelkottarna får 3-4 ungar per kull. Mamman diar ungarna i sex veckor efter födseln men redan efter 21 dagar kan ungarna äta fast föda. Efter sex veckor flyttar ungarna hemifrån och är fullvuxna efter tre månader.
Igelkotten kan leva i upp till tio år.


Utseende


På ovansidan har Igelkottar ca 15 000-16 000 taggar som är 2-3cm långa. De kan användas när faror närmar sig eftersom igelkotten då rullar ihop sig till en boll och skyddar då undersidan och huvudet.
Kroppslängden är runt 20-30 cm och svansen bara 2,5-5 cm. Igelkotten kan väga mellan 
600-1400g beroende på säsong och tillgången på mat. Är det en lång sommar äter den mer.
När en igelkott tvättar sig spottar den på ryggen så det sjunker in under taggarna.


Aktivitet


Om du vill se igelkotten när den är ute och letar mat bör du leta vid skymningen, midnatt och i gryningen eftersom den helst är vaken då, men även på dagen kan man se dem. 
I skymningen, vid midnatt och i gryningen brukar igelkottarna gå bestämda vägar och områden för att leta mat. De går samma väg kväll efter kväll och letar. 
Igelkotten gillar att gå i vatten och kan simma om det skulle behövas.


Källa


Och bilder:

Av Sandra - 2 mars 2013 23:16

Jag har inte skrivit om Melodifestivalen så jag tänkte göra det.

Jag är ett stort fan och följer mello varje år sen 2008 tror jag.

2008 då hejjade jag på Nordman och BWO.

BWO kom på 3 plats och Nordman på 6 plats. Carlotte vann.

Mello 2009 hejjade jag på E.M.D och Måns Zelmerlöw.

E.M.D kom på 3 plats och Måns på 4 plats. Och vann gjorde Malena.

I mello 2010 hejjade jag på Darin, Ola och Salem. 

Salem kom 2, Darin 4 och Ola 7.Vann gjorde Anna.

I mello 2011 hejjade jag på Danny. Och han kom på 2 plats. Och vann gjorde Erik.

Och mello 2012 hejjade jag på Danny igen och Ulrik. 

Danny kom 2 igen och Ulrik 3.Och vann gjorde Loreen.

Och mello 2013. Jag hejjade på Eddie Razaz först men han åkte ut :(

Vill ni veta mera om Eddie kan ni läsa honom i ett tidigare inlägg HÄR.

Men nu är finalen bestämd och jag hejjar på Anton, Robin och Ulrik.

Lyckliga finalister – Robin Stjernberg och Anton Ewald. Olle Kirchmeier/SVT

Av Sandra - 2 mars 2013 18:44

Cacomixtler (Bassariscus) är ett släkte av särskild ursprungliga halvbjörnar (Procyonidae). Fossil av dessa djur finns redan från miocen. De liknar mer viverrider än andra halvbjörnar. Släktet består av två arter.

 

Kattfrett

Kattfrett (Bassariscus astutus) är en art i familjen halvbjörnar som förekommer i torra regioner av Nordamerika Trots namnet är den inte närmare släkt med katter och inte heller med tamillern, som ibland betecknas som frett.

 

Kännetecken 

Djurets päls är brunaktig och den yviga svansen bär 14 till 16 svarta och vita ringar.De stora ögonen har en violett färg och är omringad av ljusare päls. Med en kroppslängd mellan 30 och 42 centimeter, en svanslängd mellan 31 och 44 centimeter och en vikt av 0,8 till 1,4 kilogram är kattfretten mindre än en tamkatt.


Utbredning och habitat 

Arten lever i USA i delstaterna KalifornienColoradoOklahomaOregonArizonaNew MexicoNevadaTexas och Utah samt i norra och centralaMexiko. Utbredningsområdet av kattfrett och centralamerikansk cacomixtler (Bassariscus sumichrasti) överlappas i de mexikanska delstaterna GuerreroOaxaca och VeracruzHabitatet utgörs av torra skogar, klippiga regioner eller öken med några buskar eller träd. Bon finns i trädens håligheter, bergssprickor, jordgrottor som grävdes av andra djur eller i täta växtansamlingar.

Kattfretten förekommer upp till 2 900 meter över havet men är vanligast upp till 1 400 meter över havet.


Levnadssätt 

Kattfretten är aktiv på natten och individerna lever utanför parningstiden ensamma. Den är allätare och livnär sig av frukter, bär, insekterödlor, mindregnagare och fåglar.Djuret har olika läten som påminner om tvättbjörnens läten.

Ugglorrävarprärievargartvättbjörnar och rödlon är kattfrettens naturliga fiender.

Fortplantning 

Parningstiden äger rum under våren mellan februari och maj. Efter cirka 50 dagars dräktighet föder honan 1 till 5 blinda ungar. Hannen ger honan föda så länge hon är dräktig. Ungarna öppnar sina ögon efter cirka en månad (21 till 34 dagar) och efter ungefär fyra månader (60 till 100 dagar) är de tillräcklig självständiga för att jaga. De blir könsmogna efter tio månader. Kattfrettens livslängd i naturen går upp till sju år.

Kattfrett och människor 

Enligt flera berättelser kan kattfretten lätt tämjas och den är bra på att jaga möss. Flera nybyggare och gruvarbetare hade en kattfrett för att säkerställa en bostad utan skadedjur. På engelska fick djuret namnet "miner's cat" trots att den inte var någon katt. Vanligen förvarades kattfretten i en låda nära ett varmt ställe. Boxen hade ett hål och kattfretten kom ut på natten för att fånga möss.

Kattfretten är "landskapsdjuret" (state mammal) för delstaten Arizona.

Populationen är jämförelsevis stora och djuret listas av IUCN som livskraftig (Least Concern).

Och bilder:

Centralamerikansk cacomixtler

Centralamerikansk cacomixtler (Bassariscus sumichrasti) är ett rovdjur i familjen halvbjörnar som förekommer i Centralamerika Det svenska namnet cacomixtler är ett lånord från det indianiska språket Nahuatl där det ungefär betyder "halv puma" eller "halv katt".

 

Utseende och anatomi 

Arten når en kroppslängd mellan 38 och 47 cm och därtill kommer en 39 till 53 cm lång svans. Vikten ligger vid 900 gram. Svansen är yvig och bär ljusgråa och svarta ringar. Övriga päls har en ljusgrå till brun färg. Klorna kan inte dras in. Djuret har 40 tänder med väll utvecklades hörntänder.

Utbredning och habitat 

Denna halvbjörn förekommer från södra Mexiko till centrala Panama. Det saknas dokumentationer om centralamerikansk cacomixtler i Nicaragua men antagligen lever den även där. Utbredningsområdet av centralamerikansk cacomixtler och kattfrett överlappas i de mexikanska delstaterna Guerrero,Oaxaca och Veracruz. Arten lever i olika slags skogar som regnskogar i slättlandet eller på bergstrakter samt i torra skogar. Dessutom hittas den i buskmarker.

Ekologi 

Centralamerikansk cacomixtler är aktiv på natten och vistas främst i skogens mellersta eller höga zoner, på marken syns den nästan aldrig. Utanför parningstiden lever individerna ensam, i sällsynta fall iakttogs upp till nio individer på samma träd. Reviren är i genomsnitt 136 hektar stora och överlappar normalt inte. Territoriets gränser förklaras vanligen med högljudda läten.

Arten är en allätare och har troligen frukter som främsta föda. Dessutom äter den små ryggradsdjur som grodorödlorfåglar och gnagare samtinsekter och ägg.

Parningen sker vanligen mellan februari och juni men kan förekomma under andra årstider. Dräktigheten varar i genomsnitt 64 dagar och sedan föder honan vanligen ett enda ungdjur. Födelsen sker i bon som byggs på trädet eller i trädets håligheter. Ungen är vid födelsen blind och väger bara omkring 25 gram. Den börjar efter 6 till 7 veckor med fast föda men dias vanligen tre månader. Honan är huvudansvarig för ungen uppfostring men hannen tolereras i vissa fall. Könsmognaden infaller allmänt efter tio månader. Individer i fångenskap blev upp till 23 år gamla och för vilda individer finns inga data angående livslängden.

Hot 

Centralamerikansk cacomixtler har olika naturliga fiender som rovfåglartayraocelot och stora ormar.

Den jagas i vissa regioner av utbredningsområdet av ursprungsbefolkningen för pälsens och köttets skull. Det största hotet är däremothabitatförstörelsen genom skogsavverkningar då arten är starkt beroende av skogar. I de flesta regionerna har arten en spridd population. IUCN listar centralamerikansk cacomixtler på grund av det jämförelsevis stora utbredningsområde och då den lever i några nationalparker som livskraftig (Least Concern).

Och bilder:

 

Källa: Wikipedia

Av Sandra - 2 mars 2013 18:26

"Let nature be your teacher." - ''Låt naturen vara din lärare.''
- William Wordsworth

 

 


Translate

Always in my heart

Presentation

Välkommen till Sveriges enda blogg om Larry Stylinson!

Jag heter Sandra och är 19 år, jag har ett stort intresse för människor och våra skillnader och likheter. 
Visa min presentation

Sanningen om Larry Stylinson

Larry Stylinson - Är namnet för romansen mellan Louis Tomlinson och Harry Styles från One Direction. One Direction var med i X-Factor 2010 där de kom på tredje plats. Namnet kom från början när flera fans märke att Louis och Harry var närmare än de andra killarna.(Liam,Niall och Zayn) Först var det ett 'bromance' namn, att de bara var jättenära vänner men sedan började vissa av fansen märka att det fanns mer under ytan. Och då splittrades fandomen i två delar de som såg deras kärlek och de som trodde på lögnerna. Larry shippers kallas vi som såg, trodde och stöttade deras kärlek. 

Omröstning

Har du lärt dig något nytt här?
 Ja
 Nej

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Kategorier

Letar du efter något speciellt?

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Skylight med Blogkeen
Följ Skylight med Bloglovin'

Besöksstatistik

Tips

Racing Extinction Se här med svensk text: https://nyafilmerhd.com/racing-extinction/

Böcker

Catch My Breath 

En fantastisk bok som du behöver läsa om du är ett fan av One Direction så att du lättare ska kunna förstå deras liv.

Veckans Musik

Hjälp till!

Home.     


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se