Skylight

Direktlänk till inlägg 29 mars 2013

Sanningen om Påsken

Av Sandra - 29 mars 2013 13:39

Låt oss börja från början och ställa frågan: varför heter påsk just påsk? Jo, detta kommer från hebreiskans ord ”pasach”, alternativt ”pesach” vilket betyder ”gå förbi”.

Enligt bibeln var israeliterna slavar i Egypten och deras frihetskamp leddes av Moses, Guds utvalde. För att faraonen skulle tvingas släppa israeliterna fria skickade Gud dit tio hemska plågor. Självklart fick inte dessa plågor drabba israeliterna själva. Det vore ju extremt kontraproduktivt.
Därför skulle israeliterna när den sista plågan kom slakta ett lamm och måla ett kors på sin dörr i blod. När Gud gick förbi skulle han på så sätt se vilka familjer som skulle slippa den sista plågan. Detta ledde till att israeliterna befriades.
Det judarna firar under sin påsk är alltså minnet av denna händelse.

Inom kristendomen firas påsken i stället till minne Jesu uppståndelse.
Eftersom kristendomen har sin grund i judendomen var det naturligt att högtiderna låg kvar på sina datum, men att de gavs en ny mening.

Nu har vi alltså gått igenom hur alltihop började. Då kan man ju fråga sig hur ägg och harar har kommit in i bilden?

Att måla ägg är en mycket gammal tradition.

Ägg har sedan förkristen tid symboliserat jordens återfödelse under våren. Hos tidiga kristna blev ägget i stället en symbol för Jesus återuppståndelse.

Det finns en legend om när Maria Magdalena skulle sprida berättelsen om Jesu liv. Hon berättade för härskaren i Rom att Jesus hade återuppstått. Men härskaren i Rom hade en trist attityd och sa: ”Kristus är inte mer uppstigen än vad det där ägget är rött” och pekade på ett ägg på bordet. Ögonblickligen blev äggets färg röd istället för vit (Coolt! Där fick han!). :)

Nuförtiden springer den så kallade påskharen runt med en korg full av ägg som han ger bort eller gömmer. Hur kom denna filur in i bilden? (Jupp. Påskharen är absolut en ”filur” ^^)
Och varför just harar och ägg? Jo, båda har starkt förknippats med fertilitet och därmed vår.
Påskharen dök ursprungligen upp i Tyskland under slutet av 1600-talet. Den förblev dock relativt okänd fram till det att leksaks- och godisindustrin gjorde påskharen poppis på allvar runt 1850.

Bilden ovan är ett klassiskt exempel på hur underligt det kan bli när olika symboler smälter samman. Två harar som kläcks ur ett enormt ägg??? What???? ?Undrar just vad Darwin skulle säga om det…

Ett alternativt ursprung till påskharen kan man hitta i gammal folktro kring häxor. Man trodde att häxorna hade en så kallad mjölkhare: Bjära. Den stal mjölk från grannarnas kor och bar hem till häxan. En bjära kunde häxorna skapa genom magiska ritualer från ett nystan eller få som present från djävulen.

Och när vi ändå är inne på häxor: En känd folktro är ju den om påskkärringarna som reser till det mystiska Blåkulla mellan dymmelonsdagen och skärtorsdagen och återvänder på påskdagen.
Ni kan läsa mer om påskkärringar och Blåkulla i mitt gamla blogginlägg HÄR.

Moderna häxor (som såklart inte har någon likhet med folktron om påskkärringarna) firar sin högtid Ostara runt denna tid. Läs mer om den nya tidens häxors årsfiranden HÄR.

Källa

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sandra - Lördag 18 aug 13:16

    You gotta consider her a living person, that's it! You're either living or you're not. You ain't little, you ain't a girl, you ain't a boy, you ain't strong or smart, you're alive."— Charles   ...

Av Sandra - Onsdag 15 aug 16:14

  En Squitten är en katt med korta eller deformerade framben och normallånga bakben. Namnet är en blandning av squirrel och kitten eftersom katterna liknar ekorrar. Sjukdomarna som kan leda till Squitten är radial hypoplasia (underutvecklade under...

Av Sandra - Tisdag 14 aug 15:27

  Mantelbältan är det minsta bältdjuret och beskrevs för första gången 1825 av Richard Harlan. Den har små ögon, vitgul päls och ett ljusrosa skal. Den är aktiv på natten och lever ensam. Den äter insekter, maskar, sniglar och rötter. Mantelbältan...

Av Sandra - Tisdag 14 aug 12:45

  Har du en katt med onormalt många tår? Då kan du ha en katt med Polydaktyli en såkallad Skeppskatt. Normalt sett har en katt 18 tår, 5 där fram och 4 där bak men en skeppskatt kan ha så många som 28 tår. Det är vanligast för katter att ha Polyda...

Av Sandra - Måndag 13 aug 15:54

  I USA har det spridits mycket bilder på en hummer som fångades i Maine, vad är så speciellt med just den här hummern? Den är 1 av 100 miljoner. För den har nästan inga färgpigment så pass att den kan liknas med albino. Orskaken? Forskare har ...

Translate

Always in my heart

Presentation

Välkommen till Sveriges enda blogg om Larry Stylinson!

Jag heter Sandra och är 19 år, jag har ett stort intresse för människor och våra skillnader och likheter. 
Visa min presentation

Sanningen om Larry Stylinson

Larry Stylinson - Är namnet för romansen mellan Louis Tomlinson och Harry Styles från One Direction. One Direction var med i X-Factor 2010 där de kom på tredje plats. Namnet kom från början när flera fans märke att Louis och Harry var närmare än de andra killarna.(Liam,Niall och Zayn) Först var det ett 'bromance' namn, att de bara var jättenära vänner men sedan började vissa av fansen märka att det fanns mer under ytan. Och då splittrades fandomen i två delar de som såg deras kärlek och de som trodde på lögnerna. Larry shippers kallas vi som såg, trodde och stöttade deras kärlek. 

Omröstning

Har du lärt dig något nytt här?
 Ja
 Nej

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Kategorier

Letar du efter något speciellt?

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Skylight med Blogkeen
Följ Skylight med Bloglovin'

Besöksstatistik

Tips

Racing Extinction Se här med svensk text: https://nyafilmerhd.com/racing-extinction/

Böcker

Catch My Breath 

En fantastisk bok som du behöver läsa om du är ett fan av One Direction så att du lättare ska kunna förstå deras liv.

Veckans Musik

Hjälp till!

Home.     


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se