Skylight

Alla inlägg den 22 mars 2013

Av Sandra - 22 mars 2013 15:08

 

Årets WWF Earth Hour-bakelse ett bakverk som verkligen har miljöperspektivet i fokus. Det är en bärpaj som man bakar på ugnens eftervärme under en timme (gärna under själva Earth Hour). Den 23 mars i år släcker man alltså inte bara lampan kl 20.30 – man släcker ugnen också.


– Pajen är jordnära och opretentiös, men smakar gudomligt gott i all enkelhet. Ingen ström behövs för att tillverka den. Man använder helt enkelt den värme som finns kvar från ett tidigare brödbak eller middagens gratäng eller liknande. Degen blandar man så klart för hand så inte heller här behövs någon extra ström, säger skaparen Sèbastien Boudet.


Här hittar du receptet och lite längre ner på sidan ger Sébastien dig några miljösmarta tips o tricks. Använd så mycket ekologiska ingredienser du kan när du bakar pajen.


Mördegen:

80 g äggulor (ca 4 stycken)
160 g råsocker (ca 2 dl)
200 g stenmalt dinkelmjöl (ca 3,5 dl)
25 g skrädmjöl (Mjöl på rostad havre) Kan ersättas med 25 g av mjölet ovan. (Knappt ½ dl)
5 g bakpulver (1 tsk)
200 g osaltat smör
2 nypor oraffinerat havssalt


Fyllningen:

500 g blandade bär och frukter
60 g råsocker (knappt ½ dl)
Zesten (det yttersta skalet) av en ekologisk citron
Juicen av citronen
En vaniljstång
100 g grovhackade mandlar


Så här gör du: 

1. Ugnen är på 250°C och gärna utrustad med en baksten. Ni kanske bakar ett bröd eller en god gratäng innan, för tanken är att baka pajen på eftervärmen och på så vis spara på energi för själva pajbaket.


2. Sikta mjölet i en stor skål.


3. Låt smöret vara kylskåpskallt och skär det i mindre kuber. Använd händerna och finfördela det i mjölet till ett fint, torrt puder. Detta är hemligheten bakom en lyckad mördeg som bara smälter i munnen.


4. Blanda sockret, saltet och bakpulvret och blanda ner det i mjöl/smörmixen.


5. Separera dina äggulor och blanda i dem med handen tills degen känns slät och fin. Den ska kännas ganska kladdig och mjuk. (Spara äggvitorna i en liten tät burk och använd till något annat, de håller sig i kylen flera dagar och blir bara lättare att vispa!)


6. Ta fram bären/frukterna och blanda dem med sockret, citronzesten, juicen, de grovhackade mandlarna och innanmätet från en vaniljstång (spara skalet från vaniljstången till att koka en vaniljsås eller göra glass).


7. Klä in pajformen med bakplåtspapper som du har klippt lite större än själva formen. Ta det mesta av pajdegen (resten ska användas som ett ”lock” på pajen) och sprid den jämnt i formen med hjälp av dina fingrar. Glöm inte att även göra en liten kant så att det hela ser ut som en pajform. Om det känns svårt kan man ta ut pappret och använda en kavel men då är det viktigt att kyla ner mördegen och mjöla den lite så att det inte blir för kladdigt!


8. Häll i bär/fruktblandningen i pajen.


9. Kavla ut den sista biten mördeg på ett bit plastfilm, lika stort som själva pajen och lägg den som ett lock på pajen. Det gäller att vara lite snabb och på samma sätt som för formen kan man stoppa degen i kylen en liten stund om man tycker att det är svårt.


10. Ta bort plasten och stoppa in pajen i ungen. Öppna ugnsluckan så fort så möjligt för att inte förlora värme. Stäng sedan av ugnen!


Servera pajen med lite vaniljglass eller en liten klick vispgrädde… Ekologisk så klart!

Sébastien berättar – med miljön i tankarna:

I år är det 2013 och dags att ordna ett bakverk som verkligen har miljöperspektivet i fokus. Mitt förslag är en bärpaj som man bakar på ugnens eftervärme under 1 timme (gärna under själva Earth Hour).


Pajen är jordnära och opretentiös men smakar gudomligt gott i all enkelhet.


Ingen ström behövs för att tillverka den. Man använder helt enkelt den värme som finns kvar från ett tidigare brödbak , middagens gratäng eller liknande. Degen blandar man så klart för hand så inte heller här behövs någon extra ström.


Mördegen består av stenmalt mjöl av ekologiska spannmål, ekologiska ägg, råsocker, havssalt och ekologiskt smör.


Fyllningen gör man med frukter och bär man har i sin frys. Ta ut bären/frukten från frysen dagen innan och lägg dem i en djup tallrik längst upp i kylen: På så sätt sparar man energi eftersom de frysta bären "avger" kyla och avlastar själva kylen. Andra ingredienser är mandlar, vanilj och citron (på citronen använder man både skalet och saften)


Tips och tricks:

Använd en så tunn form som möjligt! Gärna i tunn plåt/aluminium. Är formen för tjock krävs mycket mer värme för att grädda pajskalet, då räcker det inte med eftervärme.
Återanvänd ett bakplåtspapper och lägg i pajformen. Det gör det lätt att forma mördegen och det går lättare att ta loss pajen ur formen. På så sätt behöver man inte heller ha en teflonbehandlad form eller smörja den med smör.


Jag använder en baksten för att göra min ugn effektivare. Det kan till exempel vara en gammal (rengjord) tegelsten. Den samlar upp värme och hjälper till att hålla ugnen varm längre.


Utrustning:

En pajdeg i plåt, ett redan använt bakplåtspapper, en våg, en sikt till mjölet, en stor skål, en mikroplane (zestverktyg), en liten kniv till vaniljen och en träslev för att röra fruktfyllningen.



WWF

Translate

Always in my heart

Presentation

Välkommen till Sveriges enda blogg om Larry Stylinson!

Jag heter Sandra och är 19 år, jag har ett stort intresse för människor och våra skillnader och likheter. 
Visa min presentation

Sanningen om Larry Stylinson

Larry Stylinson - Är namnet för romansen mellan Louis Tomlinson och Harry Styles från One Direction. One Direction var med i X-Factor 2010 där de kom på tredje plats. Namnet kom från början när flera fans märke att Louis och Harry var närmare än de andra killarna.(Liam,Niall och Zayn) Först var det ett 'bromance' namn, att de bara var jättenära vänner men sedan började vissa av fansen märka att det fanns mer under ytan. Och då splittrades fandomen i två delar de som såg deras kärlek och de som trodde på lögnerna. Larry shippers kallas vi som såg, trodde och stöttade deras kärlek. 

Omröstning

Har du lärt dig något nytt här?
 Ja
 Nej

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Kategorier

Letar du efter något speciellt?

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Tips

Racing Extinction Se här med svensk text: https://nyafilmerhd.com/racing-extinction/

Böcker

Catch My Breath 

En fantastisk bok som du behöver läsa om du är ett fan av One Direction så att du lättare ska kunna förstå deras liv.

Veckans Musik

Hjälp till!

Home.     


Ovido - Quiz & Flashcards