Skylight

Alla inlägg den 8 mars 2013

Av Sandra - 8 mars 2013 13:34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ti­di­ga­re har SMB bland an­nat rap­por­te­rat om Af­ri­kas ho­ta­de nos­hör­ning­ar, men nu kom­mer siff­ror som pe­kar på ett ökat hot även mot le­jon. En­ligt stu­di­en har le­jon­po­pu­la­tio­nen mins­kat med minst 68% de se­nas­te 50 åren, från 100.000 till max 35.000

africa-21662_640An­led­ning­ar­na till minsk­ning­en sägs be­ro på mins­kad mat­till­gång, mins­kat ut­rym­me och kon­flik­ter med män­ni­skan. När till­gång­en till fö­da mins­kat har en av des­sa kon­flik­ter har be­stått i att le­jo­nen gett sig på bo­skap, vil­ket bland an­nat har lett att män­ni­skor har ut­plå­nat le­jon­stam­mar ge­nom att för­gif­ta de­ras by­ten. Ett an­nat hot mot le­jo­nen har va­rit jak­ten, där jä­ga­re gär­na dö­dar han­nar med sto­ra ma­nar vil­ket kan läm­na res­ten av floc­ken ut­an skydd.

Ett ny­li­gen upp­kom­met pro­blem är att le­jon nu­mer kan dö­das för att an­vän­das i asi­a­tisk me­di­cin. När tig­rar­na nu blir fär­re och för­re, men såfå som 3200 kvar, har tjuvjä­ga­re vänt sig till le­jo­nen och ut­sät­ter dem för ett nytt hot som kan es­ka­le­ra.

Av Sandra - 8 mars 2013 13:29


 

 

 

 

 

 

 

 

 

För­ra året star­ta­de #plast­ri­ot, en kam­panj för att spri­da kun­skap om det enor­ma pro­blem som plast ut­gör för mil­jön, ha­ven, dju­ren och för män­ni­skors häl­sa, men ock­så en kam­panj med syf­te att upp­märk­sam­ma kon­su­men­ter på ty­pis­ka ”plast­fäl­lor” i vår var­dag som lätt går att und­vi­ka.

Su­permil­jö­blog­gen har frå­gat oce­a­no­gra­fen Da­ni­el Hans­son och jour­na­lis­ten och blog­ga­ren Tan­ja Dy­redand, de två som lig­ger bakom kam­pan­jen, vil­ka de­ras bäs­ta tips är till al­la som vill mins­ka sin onö­di­ga plas­tan­vänd­ning men som in­te rik­tigt vet hur.

Vi frå­ga­de ef­ter fem tips. Vi fick el­va!

1. Köp di­gi­tal un­der­håll­ning.
En CD/Blu­Ray-ski­va med för­pack­ning är näs­tan 100 pro­cent plast. Ge­nom att kö­pa mu­si­ken el­ler fil­men di­gi­talt mins­kar be­ho­vet att till­ver­ka ny plast till den­na typ av för­pack­ning­ar.

2. Väd­ra din flee­ce­trö­ja.
Flee­cetrö­jor är myc­ket po­pu­lä­ra och an­ses av många va­ra mil­jö­vän­li­ga ef­tersom de of­ta be­står av åter­vun­na PET-flas­kor. Pro­ble­met är att trö­jor­na släp­per ifrån sig myc­ket sto­ra mäng­der mikro­plas­ter när de tvät­tas. Så länge flee­ce­trö­jan in­te är syn­ligt smut­sig räc­ker det of­tast att ba­ra hänga den på väd­ring någ­ra da­gar, så är den som ny och fräsch igen.

3. Und­vik smink med glit­ter.
Många skön­hets­pro­duk­ter in­ne­hål­ler glit­ter. I näs­tan al­la till­fäl­len är det små plast­bi­tar som ger glit­te­ref­fek­ten. Un­der­sök in­ne­hålls­fö­re­teck­ning­en. Ser du för­kort­ning­en PE el­ler or­det po­ly­et­hy­le­ne är det plast i smin­ket. Köp in­te! Sam­ma tips kan ock­så an­vän­das till ex­fo­li­e­ran­de krä­mer och an­sikts­mas­ker.

4. Fast tvål fram­för fly­tan­de.
Fly­tan­de tvål kom­mer of­tast i plast­för­pack­ning­ar, som se­dan slängs. Ge­nom att an­vän­da en fast tvål, bå­de till hän­der och krop­pen i duschen, mins­kar du plast­be­ho­vet.

5. Köp So­dastrea­mer.
Ur­säk­ta re­kla­men, men med en so­dastrea­mer hem­ma slip­per du bä­ra hem ki­lo­vis tunga plast­flas­kor med vat­ten. In­ve­ste­ra i en kol­sy­re­ma­skin och bra flas­kor till den så spa­rar du bå­de peng­ar och mins­kar din en­gångs­plas­tan­vänd­ning.

6. Slu­ta rö­ka.
Ci­ga­ret­tens fil­ter är del­vist ett plast­ma­te­ri­al. Att där­för slänga fim­pen på mar­ken är rent ut sagt kor­kat. Sve­ri­ge vo­re så myc­ket bätt­re ut­an de cir­ka en mil­jard fim­par som folk släng­er på ga­tor och torg i lan­det var­je år. In­te nog med det, fim­par, plast­fil­men runt pa­ke­ten och själ­va to­bakspa­ke­ten ut­gör cir­ka hälf­ten av allt skräp i svens­ka stä­der.

7. An­vänd tänd­stic­kor.
Om du nu ab­so­lut mås­te rö­ka, gör då tjäns­ten att an­vän­da tänd­stic­kor istäl­let för små plast­tän­da­re. Tom­ma tän­da­re är bland det van­li­gas­te fö­re­mål som hit­tas på strän­der runt om i värl­den.

8. Stä­da med bak­pul­ver och vi­nä­ger.
Med oli­ka kom­bi­na­tio­ner av bak­pul­ver och vi­nä­ger kan man mer el­ler mind­re er­sät­ta al­la de ke­mis­ka ren­gö­rings­me­del som finns i vå­ra hem. För­u­tom att man slip­per plast­flas­kor­na blir det ock­så bil­li­ga­re och mind­re gif­tigt.

9. Och det van­li­ga, som al­la hört hund­ra­tals gång­er – minst!
In­ve­ste­ra i en rik­tigt bra åter­an­vänd­nings­bar på­se att an­vän­da till in­hand­lan­de. An­vänd in­te en­gångs­be­stick el­ler mug­gar/glas. Sor­te­ra plast­för­pack­ning­ar. Åter­vinn!

10. Släng in­te plast i na­tu­ren – det mest ef­fek­ti­va tip­set.
Visst lå­ter det märk­ligt att be­hö­va ha med en så­dan här punkt på lis­tan. Al­la vet väl att man in­te skall slänga skräp på mar­ken, el­ler? Up­pen­bar­li­gen in­te, an­nars ha­de ned­skräp­ning­en på vå­ra ga­tor, torg, na­tur och hav in­te va­rit så stor. Så länge folk in­te lär sig att slänga sitt skräp och plast i pap­pers­kor­gen be­hö­ver vi upp­re­pa det­ta tips.

11. Be­rät­ta för and­ra!
Un­derskat­ta in­te kraf­ten i att be­rät­ta för di­na nä­ra och kä­ra om plast­ned­skräp­ning­en och hur man kan dra sitt strå till stac­ken för en bätt­re mil­jö. Ju fler som mins­kar sin plas­tan­vänd­ning, åter­vin­ner plas­ten rätt och slu­tar skrä­pa ner, desto bätt­re mil­jö får vi och kom­man­de ge­ne­ra­tio­ner.

Mer in­for­ma­tion om kam­pan­jen och om plas­tens mil­jöpå­ver­kan kan du hit­ta på plastriot.se

Translate

Always in my heart

Presentation

Välkommen till Sveriges enda blogg om Larry Stylinson!

Jag heter Sandra och är 19 år, jag har ett stort intresse för människor och våra skillnader och likheter. 
Visa min presentation

Sanningen om Larry Stylinson

Larry Stylinson - Är namnet för romansen mellan Louis Tomlinson och Harry Styles från One Direction. One Direction var med i X-Factor 2010 där de kom på tredje plats. Namnet kom från början när flera fans märke att Louis och Harry var närmare än de andra killarna.(Liam,Niall och Zayn) Först var det ett 'bromance' namn, att de bara var jättenära vänner men sedan började vissa av fansen märka att det fanns mer under ytan. Och då splittrades fandomen i två delar de som såg deras kärlek och de som trodde på lögnerna. Larry shippers kallas vi som såg, trodde och stöttade deras kärlek. 

Omröstning

Har du lärt dig något nytt här?
 Ja
 Nej

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7
8 9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Mars 2013 >>>

Kategorier

Letar du efter något speciellt?

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Tips

Racing Extinction Se här med svensk text: https://nyafilmerhd.com/racing-extinction/

Böcker

Catch My Breath 

En fantastisk bok som du behöver läsa om du är ett fan av One Direction så att du lättare ska kunna förstå deras liv.

Veckans Musik

Hjälp till!

Home.     


Skapa flashcards