Skylight

Direktlänk till inlägg 28 december 2012

Fakta om Ligern/Ligrar

Av Sandra - 28 december 2012 14:24

En ligern är en korsning mellan en lejonhane och en tigerhona. Ligrar är mer än dubbelt så stora som lejon och tigrar. Det finns ett litet antal ligrar runtom i världen, eftersom parning sker i fångenskap, och de inte lever i vilt tillstånd för tillfället. Enligt olika källor uppskattas antalet ligrar i världen ligga på ungefär 100 stycken. 1972 fanns det bara en liger i världen, Shasta. USA har högst antal ligrar i världen, ungefär 30 stycken. Kina ligger tvåa med ungefär 20 stycken. 

  

En normal liger kan väga 410 kilo. Den högsta vikt som någonsin uppmätts för en liger är 727 kilo.  En tiger kan nå en vikt av 270 kilo och ett lejon 230. Det gör ligern till det största kattdjuret på jorden.

Ligrar är också de längsta kattdjuren som finns. De kan upp till 3,7 meter långa. Bland fyrbenta djur är 3,7 meter det längsta som någonsin uppmätts. 

   

Ligern har en enorm kroppsbyggnad. Deras ben är större och tyngre, och de har större tänder. En ligers gap är lika brett som en människas axelvidd. Jämfört med tigrar och lejon är ligern därmed större, inte bara i kroppsmassa, men även när det gäller enskilda attribut. Även benen är större än hos de båda andra arterna. Bakbenen hos en liger är ofta 1,2 meter långa. Men från frambenens tår till öronens toppar kan de bli upp till 1,8 meter. Därmed är en vanlig liger avsevärt större än lejon och tigrar i alla avseenden. Det är alltså inte bara vikten, utan även kroppens struktur som gör den störst.

 
Ligrar är väldigt lugna

En liger har ett randigt skinn. Dessa ränder liknar precis en tigers ränder till formen. Till färgen är ligerns ränder väldigt mörka, men det finns dock inga helt svarta ränder, de är snarare mörkt bruna. Skinnets bakgrundsfärg liknar lejonets skin, ungefär blekbrun. Ligerns ränder är väldigt klara och starka när den är ung. Men när ligern blir äldre bleknar ränderna och blir ibland svåra att se.

 


Ligerns fysik och form liknar lejonets. I vissa fall har hanen man, men i vissa fall har hanarna ingen man. Det beror faktiskt på vilka olika attributer de ärver från sina föräldrar. Manen hos en liger är inte speciellt stor. Om en liger har man är den väldigt naturligt välvårdad. Lejon däremot har väldigt grova manar, som buskar. Medans Ligerns svans liknar tigerns, svansen har även ränder. Emellertid i vissa fall så liknar den exakt en tigers svans. Änden på en ligers svans är vanligtvis svart.

 

Ligrar saknar något, vilket är ett växt-inhiberande hormon. Detta gör att ligern växer sig mycket större än båe lejon och tigrar. Dett fynd har likväl kritiserats hårt för ifall ligrar saknar detta hormon, varför stannar deras fysiska växande efter 8 till 9 år? Därav finns det ingen solid förståelse för den exakta orsaken till den stora kroppsmassa ligrar har i förhållande till andra kattdjur.

 

I fråga om snabbhet är ligern mycket snabb. Enligt Dr Antle, kan en liger uppnå en maxhastighet på 60 miles per timme. (97km/timmen) Detta gör Ligern snabbare än tigern. Enligt andra källor, kan ligrar nå en maxhastighet på 50 miles per timme. (80km/timmen) Denna hastighet är likvärdig med tigerns. Lejons maxhastighet är 40 miles per timme (64km/timme). Baserat på denna information så är ligern det näst snabbaste kattdjuret i världen efter geparden som med sina runt 80 miles per timme (129km/timmen) är det snabbaste kattdjuret på jorden.

 

Vid en enda måltid kan en liger äta mer än 45 kilo kött. Men djurskötaren och ägare vill inte göra ligers feta. Vanligtvis ger de ligers ungefär 14 kilo kött på en dag. Detta är en bra kost för en hälsosam liger. Statistiken visar att ligrar äter större mängd kött än något annat rovdjurs däggdjur på jorden. 

 

En ligrar beteende består av en blandning av både lejon och tiger. Vissa tror, när det kommer till beteende att en liger står högre än både tiger och lejon. Ligrar är väldigt sociala. Denna egenskap kommer från lejonet. Ligrar älskar att simma i vatten. Denna egenskap kommer från tigern. Även när ligrar blir gamla behåller de sitt milda beteende. 

 

Den högsta uppmätta åldern för ligern är 24 år vilket var åldern på ligern Shasta.


Vidare statistik för ligern visar till exempel en liger i Bloemfontein som levde i 17 år under 1960-talet. En liger vid Wisconsin djurreservat i USA levde i 21 år. Med tanke på deras låga antal i världen är det genom genererade resultat mycket svårt att fastställa hurvida ligern har en kort livscykeln eller ej.


Ligrar växer snabbare än lejon och tigrar. Även en liten liger unge växer snabbare än ungar av tigrar och lejon. En 60 dagar gammal liger väger 16 pounds.. Vid samma  ålder väger tigerungar 9 pounds. 


Gir Forest är en nationalpark i Indien och ett territorium där lejon och tigrar överlappar varandra. Personer och även experter tror att ligrar kan ha levt där för hundratusentals år sedan. Tyvärr har ännu inga bevis på detta spårats.

 

Då lejon och tigrar är utrotningshotade arter har flera länder satt stopp för avlingen av ligern  Taiwan är ett av de länder som stoppat avlen av ligern. i ett nyligen uppmärksammat fall i Taiwan bötfälldes en man för illigal uppfödning av ligern och fick böta 1500 US Dollars. 


Hercules är den mest kända ligern eftersom han har rekordet för värdens största liger och har varit med i TV flera gånger.http://www.ligerliger.com/images/homeimg.jpg

Den kändaste av alla ligrar är nog Hercules och sedan hans bröder:


      Hercules                        Zeus                   Sinbad                     Vulcan

Källa

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Sandra - 27 juni 2017 17:09

   Diogo Alves var en av de första seriemördarna i Portugals historia och en av de sista personerna som hängdes. Hans huvud finns bevarat vid University of Lisbon’s Faculty of Medicine. Alves föddes i Galicia 1810 och flyttade till Lissabon ...

Av Sandra - 12 juni 2017 15:04

                I maj 2017 räddes en albino orangutang från en by i Borneo, orangutangen var fem år gammal och den första som har dokumenterats av Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) under de 25 år som de har arbetat. Alba hade fång...

Av Sandra - 8 oktober 2014 15:57

            There’s something really pretty about nature reclaiming its domain once we are gone. We had this wonderful piece of concept art we developed really early on, and there are all of these wild animals that have escaped from a zoo,...

Translate

Always in my heart

Presentation

Välkommen till Sveriges enda blogg om Larry Stylinson!

Jag heter Sandra och är 18 år, jag har ett stort intresse för människor och våra skillnader och likheter. 
Visa min presentation

Sanningen om Larry Stylinson

Larry Stylinson - Är namnet för romansen mellan Louis Tomlinson och Harry Styles från One Direction. One Direction var med i X-Factor 2010 där de kom på tredje plats. Namnet kom från början när flera fans märke att Louis och Harry var närmare än de andra killarna.(Liam,Niall och Zayn) Först var det ett 'bromance' namn, att de bara var jättenära vänner men sedan började vissa av fansen märka att det fanns mer under ytan. Och då splittrades fandomen i två delar de som såg deras kärlek och de som trodde på lögnerna. Larry shippers kallas vi som såg, trodde och stöttade deras kärlek. 

Omröstning

Har du lärt dig något nytt här?
 Ja
 Nej

Fråga mig

13 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17 18 19 20 21 22 23
24
25 26
27
28 29
30
31
<<< December 2012 >>>

Kategorier

Letar du efter något speciellt?

Arkiv

RSS

Följ bloggen

Följ Skylight med Blogkeen
Följ Skylight med Bloglovin'

Besöksstatistik

Tips

Racing Extinction Se här med svensk text:

Racing Extinction 

Böcker

Catch My Breath 

En fantastisk bok som du behöver läsa om du är ett fan av One Direction så att du lättare ska kunna förstå deras liv.

Veckans Musik

Hjälp till!

Home.     


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se